2024. március 28., csütörtök

Szájegészségem a prioritásom

Ingyenes szájrákszűrési vizsgálatok a Dental House Nikolić fogászati rendelőben

A Dental House Nikolić fogászati szakrendelő Szájegészségem a prioritásom jelszóval szerdán ingyenes szájrákszűrési akciót tart, amelyen előzetes időpontfoglalás mellett bárki részt vehet. Az akció részleteit dr. Branko Nikolić fogorvos, a fogászati rendelő tulajdonosa osztotta meg lapunkkal. Elmondta, hogy a rendelő korábban számos egészségügyi akcióhoz csatlakozott, ingyenes szájrákszűrést azonban első alkalommal tartanak az intézmény fogorvosai. Hozzátette, hogy az e fajta szűrési vizsgálatok megtartását a koronavírus-járvány tette szükségessé.

Az akció napján rendelőnk mindenki előtt nyitva áll, aki a szájrákszűrő vizsgálaton vagy konzultáción szeretne részt venni, vagy csak többet szeretne megtudni ezzel a betegséggel kapcsolatban. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban sok páciens nem tudta elvégezni a rendszeres fogászati ellenőrzésit. Ez fogászati szempontból igen hosszú idő, amely negatívan hathat a száj egészségére, vagy súlyosbíttathatja az esetlegesen már meglévő szájbetegségeket. Ezért tartottuk szükségesnek egy ilyen akció megszervezését – nyilatkozta a fogorvos.

Dr. Branko Nikolić fogorvos

Dr. Branko Nikolić fogorvos

Dr. Branko Nikolić a fentiek mellett részletesen ismertette, mely csoportokat veszélyezteti leginkább szájrák, valamint hogy mely tünetek esetén érdemes fogorvoshoz fordulni.

Az ötvenöt évnél idősebb polgároknak, mivel ők a legveszélyeztetettebb korosztály, rendszeresen kellene szűrővizsgálatra járniuk. A szájrák kétszer gyakrabban fordul elő a férfiaknál, mint a nőknél. A legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a dohányzók és a gyakori alkoholfogyasztók. Hozzátenném, hogy náluk 38 százalékkal magasabb a szájrák kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknek nincsenek ilyen rossz szokásaik. A veszélyeztetettek közé tartoznak azok is, akiket gyakran ér UV-sugárzás, valamint azok, akik egyszer már átestek ezen a betegségen, esetleg a családjukban már volt szájrákos megbetegedés. A szájban látszólag minden ok nélkül megjelenő sebhelyek, fekélyek esetén erősen ajánlott a vizsgálaton megjelenni, különösen ha ezek a sebhelyek, fekélyek hét-tizennégy nap elteltével is megmaradnak. Továbbá olyan sebhelyek is aggodalomra adhatnak okot, amelyek gyakran véreznek. További tünetek a nehézkes rágás és nyelés, a látszólag ok nélküli fogvesztés. Hozzátenném, hogy a szájrák korai stádiumban nem feltétlenül jár együtt fájdalommal – magyarázta a fogorvos.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a korai diagnózis döntő fontosságú a szájrák gyógyításának szempontjából, azzal ugyanis súlyos szájsebészeti beavatkozásokat kerülhet el a beteg. A szakorvos szerint ezért megelőzés szempontjából ajánlatos mindenkinek legalább évente kétszer fogorvosi vizsgálaton megjelennie. A rendszeres vizsgálat mellett e veszélyes betegség megelőzése érdekében gondot kell viselni a szájhigiéniáról, cserélni kell a régi fogtöméseket, egyéb szájbetéteket, és kerülni kell az erős UV-sugárzást. Dr. Branko Nikolić emellett a dohányzóknak és az alkoholfogyasztóknak azt tanácsolta, szokjanak le káros szenvedélyeikről.

Az ingyenes szűrővizsgálatokkal kapcsolatban további információt a Dental House Nikolić 024/527-808-as telefonszámán kapható. A szűrővizsgálatokra időpontot pedig a szakorvosok telefonszámán (dr. Branko Nikolić 064/11-87-684, dr. Ivor Tomek 063/49-49-43, dr. Sabina Štefanović 064/43-49-166) foglalható.

A korai diagnózis döntő fontosságú a szájrák kezelésénél

A korai diagnózis döntő fontosságú a szájrák kezelésénél