2024. március 29., péntek

Fókuszban a kereskedelem

Jubilál a Német–Szerb Gazdasági Kamara

A Német–Szerb Gazdasági Kamara, amelynek célja, hogy a Németország és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatok minél magasabb szintre emelkedjenek, az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A jubileumról egy négy állomásból álló road show keretén belül emlékeznek meg. Ennek első állomásaként pénteken a palicsi Öko-központban találkoztak a Német–Szerb Gazdasági Kamara, Németország szerbiai nagykövetsége, valamint a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara és több, a városban működő cég képviselői.

A médiának Frank Aleter, a Német–Szerb Gazdasági Kamara igazgatója elmondta, Vajdaságban 54 német vállalat működik.

A mai találkozó remekül szimbolizálja a Németország és Szerbia közötti gazdasági kapcsolatokat. A Vajdaság területén működő vállalatok körülbelül 1,5 milliárd eurót fektettek be. A német cégek különböző területeken aktívak, de a legtöbb vállalat az autóiparhoz köthető. A cégek azért jöttek ide, hogy itt is maradjanak, és továbbra is itt szeretnének tevékenykedni. A német tulajdonban lévő vállalatok jelenleg 23 000 embernek adnak munkát Vajdaságban. A mai találkozó fókuszában ezúttal a kétirányú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése szerepel – mondta Frank Aleter.

Srđan Samardžić, a szabadkai városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy 2024-től öt német cég fog működni a település ipari parkjában.

Szabadka kedvező földrajzi fekvéséből, az országhatár közelségéből, vámszabad övezet működtetéséből kifolyólag, illetve azon oknál fogva, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkaerőt tud biztosítani, különleges figyelemben részesül a külföldi befektetők részéről. Az ipari parkban négy német cég leányvállalata körülbelül négyezer polgártársunknak ad munkát. Jelenleg is folyamatban van a Boysen kipufogógyártó cég szabadkai gyárának építése, amely 2024-től ötszáz személyt fog alkalmazni. A gazdasági kapcsolatok mellett egyéb projektekben is együtt tudunk működni, hisz tudjuk, hogy a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projekt is németországi támogatásból valósul meg, és ez amellett, hogy nagy szerepet játszik a környezetvédelemben, a turizmusra, és ezáltal a gazdasági fejlődésre is hatással lehet – fogalmazott a városi tanács tagja.