2024. március 29., péntek

Aranygaranciával szállítják a szemetet Óbecsén

Négy és fél év alatt immár az ötödik új szemétszállító jármű kulcsát vehették át tegnap Óbecsén a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.-ben. A 2008-ban alakult kommunális szolgáltató többségi tulajdonosa az óbecsei önkormányzat, de csak 2016 óta áll az élén általa delegált igazgató. Az ezt megelőző években komoly fennakadások voltak a szemétszállításban, azóta viszont sokat fejlődött a szolgáltatás.

Fejes Zoltán igazgató elmondása szerint 2016-ban a járművek átlagos életkora 19,5 év volt, és ebben az évben ezek javítására, szervizelésére több mint hat és fél millió dinárt kellett költeniük, a meghibásodások miatt pedig gyakran kényszerültek járműbérlésre. Azóta öt új járműt sikerült lízingelniük, és az utolsó két jármű szervizelésért az aranygaranciának köszönhetően öt éven át nem kell fizetnie a cégnek. Ezzel a megújult – Fejes szerint Szerbiában élen járó – gépparkkal a szemétszállítás folyamatosságát is biztosítani tudják Óbecse község területén.

Az új konténerszállító kamion ára csaknem 99 ezer eurónak megfelelő dinárösszeg volt. A járműbeszerzésekkel és a szeméttelep felszerelésével lezárult a vállalat öt éves beruházási ciklusa, amelynek során 800 ezer eurónyi összeget költött el a cég csak saját forrásból különböző fejlesztésekre, emellett pályázati pénzekből és adományokból is tudtak gazdálkodni. A jövő évtől már a nagykikindai regionális hulladéklerakóba kell majd szállítani a szemetet Óbecséről is, ami jelentős költségnövekedés jelent majd a vállalat gazdálkodásában.