2024. április 20., szombat

Felújítják a bánáti iskolákat

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár Nagybecskereken járt

A tartományi kormány az idén összesen 91 millió dináros támogatást nyújt 62 vajdasági tanügyi intézménynek. Az erről szóló szerződéseket Pacsér, Újvidék és Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) után tegnap Nagybecskereken is aláírták – ezúttal a bánáti iskolák képviselőivel.

Nagybecskerek község több mint negyven iskolájával Bánát oktatási központja. Az önkormányzat igyekszik segíteni az oktatási intézmények működtetését, mindemellett fontos az együttműködés a tartománnyal és a köztársasági intézményekkel is.

– Köszönetet mondok iskoláinknak, amelyek részt vettek a tartományi kormány pályázatán, összesen 11,5 millió dinárt kaptak az oktatási feltételek javítására, emellett köszönettel tartozom a tartományi titkárságnak is. Kihangsúlyoznám, hogy Nagybecskerek is az idén kezdett iskolafelújításba, egy általános és két középiskolában. Az egyik legnagyobb beruházást pedig a tartománnyal közösen valósítjuk meg a Nikola Tesla Villamossági és Építőipari Középiskolában – nyilatkozta a szerződések aláírása után Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere.

A tartományi titkárság februárban hirdette meg a pályázatát az iskolák felújítására. A rendelkezésre álló összeg 91 millió dinár volt, a pályázók igénye pedig meghaladta a 900 millió dinárt.

– Az önkormányzatokat ezzel tudjuk segíteni a feladatuk ellátásában. Ugyanis elsősorban az önkormányzatok azok, amelyek az iskolák épületeinek a karbantartásával megbízottak. De a tartományi kormány az oktatási alapfeltételek növelése szemszögéből fontosnak tartja, hogy támogatást nyújtson az önkormányzatoknak. Valójában többéves periódusban gondolkodunk és remélem, hogy a költségvetés módosítása után az idén, de ha erre nem lesz lehetőség, akkor a következő évben hasonló formájú rendezvényeken tudunk majd részt venni – mondta Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási és kisebbségügyi titkár.

Az esemény helyszíne a Nikola Tesla Villamossági és Építőipari Középiskola, hiszen az iskola épületén is jelentős felújtásokat végeznek.

– A nagybecskerekiek tudják, hogy az iskolánk már öt éve nem tudja használni a főbejáratot. Ezért, nemcsak esztétikai kérdésről van szó. Mindamellett, hogy szebb lesz az iskolánk homlokzata, a minőség szempontból is javulás várható. Használni lehet majd a főbejáratot, és nem kell az udvaron keresztül közlekedni – nyilatkozta Szervó Mária, az iskola igazgatója.

Az iskolának 814 diákja van, harminc osztályban villamossági és építőipari szakokon tanulnak a diákok. Négy osztályban magyar nyelven folyik az oktatás.