2024. április 24., szerda

Új kazán az ovinak

A kishegyesi központi óvodában korszerűsítik a fűtési rendszert

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozó kishegyesi központi óvodában a héten megkezdődött a fűtési rendszer felújítása. Az intézmény köztársasági és önkormányzati támogatásból fog átállni egy korszerű, energiatakarékos fűtési rendszerre. A munkálatok kapcsán Janó Mária, az iskoláskor előtti intézmény igazgatója arról számolt be, hogy egy elavult fűtési rendszert cserélnek most le.

– Eddig egy régi típusú gázolajkazánnal tudtunk fűteni. Ez igen költséges, és környezetbarátnak sem nevezhető. Ezért nagyon kapóra jött a környezetvédelmi minisztérium pályázata, ami ebben a tanévben jelent meg. Községek tudtak részt venni rajta, így Kishegyes község önkormányzata is pályázott az óvoda számára. Pozitív elbírálásban részesült a pályázat, és ennek köszönhetően fel tudjuk újítani a fűtési rendszert. Ezáltal remélhetőleg jelentősen tudjuk csökkenteni a fűtési költségeket – számolt be az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a központi óvoda épületébe most a gázfűtést vezetik be. A bácsfeketehegyi óvodában már 2018 óta működik a gázfűtés, a szeghegyi óvodában pedig 2019 óta. Janó bízik benne, hogy ez a folyamatosság nem fog megszakadni, és hamarosan lehetőség nyílik, hogy Kishegyesen a gazdászati óvodát is rákapcsolják a gázfűtésre.

A központi óvoda épülete

A központi óvoda épülete

Az iskoláskor előtti intézmény épületeiben már eddig is valósultak meg olyan projektumok, amelyek az energiahatékonyságot célozták meg. Elsősorban nyílászárók cseréjéről van szó.
– A központi óvodában megvalósult a nyílászárók cseréje, valamint az épület hőszigetelése. A szeghegyi óvodában a földszinti részen lettek kicserélve a nyílászárók, még az emeleti szinten kell elvégezni ezt a munkát. A bácsfeketehegyi óvodában pedig még hátravan a nyílászárók cseréje. A kishegyesi gazdászati óvodában már túl vagyunk az épület szigetelésén, viszont csak némely nyílászárók lettek kicserélve, de a korszerűsítési munka egy része még hátramaradt – fogalmazott az igazgató, majd arról is szólt, hogy az eddig fejlesztések mellett a kishegyesi központi óvodában szükség van még a tetőszerkezet cseréjére. Az elmúlt években megnövekedett az igény a bölcsődei ellátást iránt, viszont a bácsfekethegyi óvodában még nem működik bölcsőde, és hely hiányában nem is tudják beindítani. Épp ezért nagyon jó lenne egy lehetőség, hogy hozzáépítsenek az óvoda épületéhez, és kialakítsanak egy bölcsődés szobát.

Az idén részt vettek minden olyan pályázaton, amelyen az oktatási intézmények fejlesztésére lehetett eszközöket szerezni – nyilatkozta lapunknak Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere.
– Az óvoda fűtési rendszerének fejlesztése köztársasági eszközök bevonásával történik, illetve önkormányzati önrészből. A környezetvédelmi minisztérium pályázatán sikerült támogatást nyernünk az új kazánokra. Emellett a tartományi pályázataink is sikeresek voltak, eszközöket szereztünk a kishegyesi iskola galériájának tetőszerkezet-cseréjére. Emellett az iskola nyílászáróinak cseréjére vonatkozóan is aláírtuk a támogatási szerződést. Örülök, hogy mindkét kishegyesi oktatási intézményben a megvalósulás fázisában vannak a fejlesztések – mondta az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy továbbra is pályázni fognak, mert szükség van további fejlesztésekre is.
A gázfűtés bevezetése folyamatos, a bácsfeketehegyi és a szeghegyi óvodában már gázfűtés van, és most a kishegyesiben is bevezetik, de a munka itt nem áll meg – mondta Sándor. Szeretnék a kishegyesi gazdászati óvodát, valamint a nyugdíjasotthont is felszerelni gázfűtéssel, lehetőség szerint még az idei évben – fogalmazott.