2024. április 24., szerda

Több elsős, több osztály

Ada község általános iskoláiban megnövekedett az iskolakezdő kisdiákok létszáma

Nemrégen zárult és nagyon jól alakult az iskolaköteles gyermekek iratkozása az adai és a moholi általános iskolában, miután a korábbi évekhez képest mindkét intézményben több iskolakezdő kisdiák iratkozott be, és kezdheti meg szeptemberben alapfokú tanulmányait. A megnövekedett gyermeklétszámnak köszönhetően az új tanévtől mindkét iskolában egy-egy elsős osztállyal több lesz, mint a korábbi években. Az adai Cseh Károly Általános Iskolában 83 iskolakezdő kisdiák iratkozott be – tudtuk meg Maksó Éva iskolaigazgatótól. Elmondta, hogy az intézmény mindkét adai iskolarészlegében, valamint a törökfalui és a völgyparti részlegben is lesznek majd elsős diákok.

– Hosszú évek után újra elmondhatjuk, hogy először van több gyerekünk, mint az előző iskolaévben. 23 gyerekkel több elsősünk lesz, mint ahány tavaly volt. Ez jelentős mértékű növekedés, ezért egy elsős osztállyal többet tudunk megnyitni. A központi épületünkben két osztályt szeretnénk nyitni magyar nyelven, és egy osztályt szerb nyelven. A szerb nyelvű tanulók száma egyelőre 8, a magyar nyelvű oktatásra beiratkozott diákoké 42. A baraparti iskolaépületünkbe 23 magyar tanuló iratkozott be. Ott is egy szép nagy létszámú elsős osztályt tudunk nyitni. Törökfaluban is elég szépen alakult a gyereklétszám, 9 magyar nyelvű tanulónk van. A tavalyi iskolaévben újra szétválasztottuk az első és a harmadik osztályt. Már tavaly újra önálló első, második, harmadik és negyedik osztály volt a törökfalui iskolában. A jelenlegi gyereklétszám indokolja, hogy nyugodtan kérvényezhetjük, hogy önállóan megnyíljon az elsős osztály. Sajnos Völgyparton csak 1 gyerek iratkozott be az iskolába, de így is nyugodtan megnyithatjuk a két kombinált osztályt – közölte Maksó Éva, aki hozzátette, hogy az új tanévtől a baraparti iskolában is tervezik megnyitni a napközis csoportot. Az iskolaigazgató nagyon örül a nagyarányú létszámnövekedésnek, és bízik abban, hogy folytatódni fog a tendencia. A megnövekedett diáklétszámot azzal magyarázta, hogy a fiatalok élhető helynek tartják Adát. A Prosperitati Alapítvány támogatásával sokan vásároltak itt házat, Ada község önkormányzata is támogatja a fiatalokat, akiknek az itthon maradásához hozzájárulnak a nehéz helyzet ellenére is versenyképes vállalatok.

Megnövekedett a diákok létszáma Adán és Moholon (illusztráció)

Megnövekedett a diákok létszáma Adán és Moholon (illusztráció)

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában szintén elégedettek az iratkozás eredményével, mivel megközelítőleg tízzel több elsős diák iratkozott be az intézménybe, mint a korábbi évben. Rade Radulaški iskolaigazgató közölte, hogy összesen 50 elsős diák kezdheti meg őszre általános iskolai tanulmányait magyar és szerb nyelven a moholi iskolában, ahol két tanév után ismét három elsős osztály nyílik, a kettő helyett. Elmondta, hogy az iskolában 35 elsős diák tanul majd magyar nyelven, akiknek két osztályt nyitnak, valamint 15 gyermek szerb nyelven, számukra egy osztályt létesítenek.