2024. április 19., péntek
PACSÉR

Aki iskolát épít, a jövőt építi

Pacséron megünnepelték az iskolaépület átadásának ötvenedik évfordulóját

Fél évszázada adták át rendeltetésének a pacséri Moša Pijade Általános Iskola jelenleg is használt épületét. Az évfordulót ünnepséggel, filmbemutatóval, kiállítással tették emlékezetessé a tanintézmény dolgozói, tanulói, öregdiákjai és egykori tanárai. 

Az ünneplő iskola emléklappal mondott köszönetet valamennyi támogatójának, az ünnepségen részt vevő tisztségviselőknek és nyugdíjas tanároknak (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Az ünneplő iskola emléklappal mondott köszönetet valamennyi támogatójának, az ünnepségen részt vevő tisztségviselőknek és nyugdíjas tanároknak (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A köszöntők után a rendezvény hangulatát a tanulóknak és az iskola tanárainak a közreműködése emelte, illetve a díszvendégnek, Nánási Helga opera-énekesnőnek, a tanintézmény egykori diákjának a fellépése. A jubileumi ünnepséget számos magas rangú közéleti személy, köztük Pásztor István, a VMSZ elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Fremond Árpád parlamenti képviselő is megtisztelte jelenlétével. Az iskola épületének fél évszázadát ünneplő rendezvény vendégeit Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő köszöntötte, majd felidézte a régmúlt időket.
– Az iskolaépület felavatásának évében közel 700 diákot számlált iskolánk, szerb és magyar nyelven folyt benne az oktatás, a pacséri diákok mellett más falvakból is érkeztek ide gyerekek tanulni. Az ünnepség előkészületeként belelapoztunk a régi iratokba, összegyűjtöttük az egykori igazgatók névsorát. Iskolánk volt diákjai és tanárai segítségével felkutattuk a régi tablókat, csoportképeket, amit több tanteremben és az előcsarnokban kiállítás formájában szabadon meg is lehet tekinteni. Videófilmet vettünk fel, amelyben nyugdíjas tanáraink emlékeznek vissza a régmúlt időkre, az iskola évtizedekkel előtti hangulatára, a tanítás formájára – mondta az igazgatónő.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár méltatta az iskola emberközeli, gyermekbarát, multikulturális hangulatát.
– A pacséri iskola múltja és jelene bizonyíték arra, ahhoz, hogy egy tanintézmény évtizedeken át fenn tudjon maradni, nagyon sok közreműködőre van szükség. Ehhez adódik még az is, hogy támogatásokkal is segítjük a működését több szinten, a tartományi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács vagy a magyar állam közreműködésével – fogalmazott az államtitkár asszony.

Milana Minarski, a Zombori Iskolaigazgatóság vezetője méltatását Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási altitkár tolmácsolta magyar nyelven.
– Gratulálni szeretnék a pacséri iskolának, mert ugyan szinte valamennyi tanintézményről elmondhatjuk, hogy rohamosan csökken a diákjai létszáma, így a pacséri iskola is szembesül ezzel a jelenséggel, de nem adják fel, és mindig készek velünk együttműködni, részt vesznek valamennyi pályázati kiíráson. Ez számunkra is fontos – hangsúlyozta Milana Minarski.
A folytatásban a testvériskolák, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézménye és a somogyfajszi Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képviselőinek megható gondolatai következtek.
A pacséri általános iskola emléklappal mondott köszönetet valamennyi támogatójának, az ünnepségen részt vevő tisztségviselőnek és nyugdíjas tanároknak.

A pacséri iskolával ünnepelt Pásztor István, a vajdasági parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.
– Pacsér, illetve a pacséri közösség különleges színfoltja a vajdasági magyarságnak, amit most az iskolaünnepség is bizonyított. A diákok, a jelenlegi ifjak és a nyugdíjas tanárok példaértékű lendületet, jókedvet adtak át mindannyiunk számára – nyilatkozta újságírói kérdésre.
A rendezvényen jelen volt Fremond Árpád parlamenti képviselő is, aki 25 évvel ezelőtt végezte el az intézményben az általános iskolai tanulmányait.

A pacséri iskola bejárata az ünnepség kezdetén (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri iskola bejárata az ünnepség kezdetén (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Az első munkahelyem volt a pacséri általános iskola, és örömömre szolgál, hogy az a tanterem, ahol korábban dolgoztam, most a kisfiam osztályterme is egyben. Az elkövetkezendő időszakban is mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy fennmaradjon és zavartalanul működjön a diáklétszám-csökkenés ellenére a tanintézmény. Ez valamennyi kistelepülés életében alapvető fontosságú, így Pacsér jövőjének is a záloga – nyilatkozta Fremond.

Az ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel az oktatási minisztérium képviselői, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Szatmári Adrián polgármester és munkatársai, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány tisztségviselői, a helyi közösség képviselői, a topolyai község több iskolájának igazgatója és a nyugdíjas tanárok. A rendezvény díszvendégeként Nánási Helga neves operaénekes, egykori pacséri diák adott elő áriarészleteket. Az iskola történetét bemutató, a régi tablókat is tartalmazó kiállítás az egészségvédelmi előírásokat betartva bárki számára megtekinthető szombaton és a jövő hét elején. Az évfordulót a diákok szombaton sportnappal teszik emlékezetessé.

Az írásunkhoz galéria kapcsolódik.