2024. április 25., csütörtök

Másképp, mint a tantermekben

Pénteken intenzív szerb nyelvi tanfolyam kezdődött a szabadkai VM4K-ban alsósok számára

Intenzív szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyam kezdődött el pénteken a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ klubtermében. A tanfolyamon az általános iskolák első és második, valamint harmadik és negyedik osztályos tanulói vesznek részt. A szünettel együtt kilencven perces foglalkozások az élőbeszéd, a mindennapi helyzetek szókincsét felölelő szerep- és zenés-énekes gyakorlatok formájában valósulnak meg, eltérve a tantermi órák módszertanától. A foglalkozások célja a szerb nyelv elsajátítása, ezáltal a gyermekek magabiztos fellépésének elősegítése. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy másik csoport is indul, az ő foglalkozásaikra hétfőnként kerül sor szintén a VM4K-ban, de nagy volt az érdeklődés Csantavéren, így ott is nyílik egy csoport. A foglalkozásról Szalai Andreát kérdeztük:

– Zenés-mesés, némileg játékos formában tartjuk a foglalkozásainkat. A célunk az, hogy a gyerekek ezáltal megszeressék a szerb nyelvet. Igyekszünk teljesen elrugaszkodni a tantermi formától, a frontális előadásmódtól és az interaktív módot részesítjük előnyben. Remélhetőleg minden résztvevőnek kellemes környezetben sikerül elsajátítania a szerb nyelvet. A foglalkozás során mindennapi példákkal és hétköznapi helyzetekkel hozakodunk elő. A tanfolyamot Gubena Erika vezeti, de többen foglalkozunk a gyerekekkel, mivel a differenciális oktatás felé fordultunk. Ez annyit tesz ki, hogy a gyermekek szintjéhez igyekszünk kialakítani a tanmenetet, a foglalkozásokat pedig több részre osztjuk. A résztvevőkkel Gyermán Andrea is foglalkozik, valamint Bakos Árpád, aki a zenében hozza össze a két nyelvet. A tanfolyam iránt nagy az érdeklődés, így még egy csoport kialakult, velük hétfőnként tanulunk, de

Csantavéren is nagy az érdeklődés (Fotó: Gergely Árpád)

Csantavéren is nagy az érdeklődés (Fotó: Gergely Árpád)

t mutattak, ezért ott is indítunk egy csoportot. Ott a foglalkozás szombatonként zajlik – tudtuk meg Szalai Andreától.

Gubena Erika elmondása szerint az első óra az ismerkedésé és a bemutatkozásé:

– Felmérjük, hogy milyen szinten van a gyerekek szerb tudása, a tanfolyamra ugyanis bárki jelentkezhetett, az is akinek szinte semmilyen előtudása sincs és az is akinek már valamennyire tud szerbül. A tantermi oktatással ellentétben, játékosabbra és zenésebbre vesszük a az órákat, beleszőve helyzetgyakorlatokat és szerepgyakorlatokat is. Nagyon szeretnénk gyarapítani a gyerekek szókincsét, elősegíteni, hogy a mindennapi életben feltalálják magukat és könnyebben tudjanak kommunikálni szerbül is. Abban reménykedünk, hogy mivel itt felszabadultabban tanulhatnak, a gyerekek könnyebben sajátítják el a szerb nyelvet – hallottuk Gubena Erikától.