2024. március 19., kedd

Kellett, mint egy falat kenyér

A VM4K szervezésében Palicson került sor a Juhász zenekar új lemezbemutató koncertsorozatának első állomására

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték – másképp rendezvénysorozatának újabb programja ezúttal valóban másképp zajlott. A palicsi Vigadóban került rá sor, ahol a Juhász zenekar, a nemrég megjelent Tudom én már… című vadonatúj albumának első lemezbemutató koncertjét tartotta meg. Az óvintézkedésekkel összhangban lezajlott koncertre sokan voltak kíváncsiak, idősebbek is eljöttek jó muzsikát hallgatni, de megjelent sok szülő és gyerek is. Több gyereknek is ez volt élete első koncertélménye. A hosszú szünet után az emberek már vágytak az élő zenélésre, ez a koncert úgy kellett, mint egy falat a kenyér, a közönségnek és a zenészeknek is. A fellépésről Juhász Gábort kérdeztük:

Fotó: Lukács Melinda

Fotó: Lukács Melinda

– A Tudom én már… összesen a nyolcadik lemezünk, egyben a harmadik olyan, amelyet gyermekeknek szántunk. Egy történetet mesél el, amely egy juhászlegényről szól, aki a bácskai puszta közepén legeltet, közben pedig arra gondol, hogy több dolga van a világban, ezért elindul szerencsét próbálni. Így jut el például Kecskemétre szabólegényként, Budapestre katonaként, Pozsonyba suszterinasként, boltosként Debrecenbe, halászként pedig Szegedre, és végül zenészként visszatér ide, Vajdaságba, a horgosi csárdába. A lemezünknek mondanivalója is ehhez kapcsolódik, hogy sok megpróbáltatás után mindenki otthon érzi magát a legjobban. Úgy az albumon, mint ezen a koncerten is, több mint tíz hangszert szólaltatunk meg – vonósokat, pengetőseket, fúvósokat, ütőseket –, csatlakozott hozzánk egy kiváló cimbalmos is, Czutor Róbert Szegedről, valamint Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze, mint mesélő. A koncertsorozatunkat Palics után Szabadkán, Tordán, Zentán és Bácsfeketehegyen folytatjuk, de más településekkel is egyeztetünk. Számunkra nagyon jó ezzel a gyerekturnéval elindítani a koncertszezont, várjuk a nyarat és azt reméljük, hogy még sok fellépésünk lesz. Fesztivált és tábort is tervezünk, bízzunk benne, hogy jó szezon elé nézünk és nem szól közbe a járványügyi helyzet – hallottuk Juhász Gábortól.

A gyerekek érdeklődve figyelték a Juhász zenekar koncertjét (Fotó: Lukács Melinda)

A gyerekek érdeklődve figyelték a Juhász zenekar koncertjét (Fotó: Lukács Melinda)

Sokak kedvence, Virág György, már régóta jól ismeri a Juhász zenekart:

– A Juhász zenekarral remek az együttműködésünk, régi jó ismerősök vagyunk, Juhász Gyulával évekig együtt laktunk Zentán, de mindenkit személyesen ismerek. Lévén, hogy szükségük volt egy jól beszélő színészre, engem kerestek fel. Nagy örömömre, most a turné néhány állomásán velük léphetek fel. Valójában én már kicsi korom óta táncolok, elég sokat barátkoztam a hegedűvel is – mondta a lapunknak Virág György.

A rendezvényen az egybegyűlteket Csizmár Rita és Szakács Tamás köszöntötték, akik a koncert után táncra invitálták a gyerekeket, ugyanis táncházra is sor került.