2024. április 20., szombat

Több óvoda lesz

Az előttünk álló beruházással mintegy 3000 gyermekkel több iratkozhat iskoláskor előtti intézménybe

Az iskoláskor előtti intézmények kapacitásainak bővítését, illetve az ezekben az intézményekben folyó oktatás és nevelés színvonalának javítását, valamint az alkalmazottak szakmai fejlődését, és nem utolsósorban a szociálisan hátrányos helyzetben levő gyerekek intézménybe való bekapcsolását szorgalmazza az a projektum, amit a Világbanktól kapott hiteltámogatással, 35 önkormányzat bekapcsolásával valósít meg az oktatási minisztérium.

– A szerbiai iskoláskor előtti intézményrendszer hat hónapos kortól foglalkozik a gyerekekkel mindaddig, amíg nem indulnak el az iskolába. Jelenleg az ország területén 456 iskoláskor előtti intézményt működtetünk 2850 épületben. A szóban forgó projektum 2019–2020-ban megkezdődött, amikor 5400 gyereket helyhiány miatt nem írathattak be a szülők az óvodába. Az új objektumok felépítésével, illetve a régi épületek bővítésével ezt a helyzetet szeretnénk enyhíteni, amellett, hogy az iskoláskor előtti intézményben történő oktatást és nevelést is fejlesztjük, a pedagógusok és az itt dolgozók szakmai fejlesztése mellett – hangsúlyozta Branko Ružić oktatási miniszter az Iskoláskor előtti inkluzív oktatás és nevelés elnevezésű projektum kapcsán a médiával megtartott munkareggeli után.

Kiderült, hogy összesen 35 önkormányzatban bővítik új intézményekkel, illetve a régi épületek bővítésével az óvodai nevelés és oktatás befogadóképességét. Három önkormányzatban, Doljevacban, Žitorađaban és Sremska Mitrovicán már tavaly befejezték az építkezéseket. Vannak települések, ahol a kivitelező megválasztásának fázisában vannak, másutt most készítik az építkezéshez szükséges terveket.

A projektum 46 millió euróba kerül, ami kapcsán a minisztérium 60 önkormányzatot keresett fel, de csupán 35 önkormányzat állt készen arra, hogy bekapcsolódjon a projektumba. A Világbank támogatása három részletben kerül kifizetésre, és mint azt a minisztertől megtudtuk, az első fázisban 32 milliót, majd 8,5 milliót és végül 6 millió eurót utalnak át. Szavai szerint az iskoláskor előtti intézmények kapacitásainak növelésével várhatóan csökken majd az óvodákra nehezedő nyomás, és nem lesz szükség várólistára sem.

Aleksandar Jović, a miniszter iskoláskor előtti intézményekkel és általános iskolákkal megbízott segédje elmondta, az építkezést várhatóan 2023-ban be is tudják fejezni a legtöbb önkormányzatban. Kiemelte, az új intézményeket okos bútorokkal szerelik fel, amiket az óvónők a foglalkozások után könnyen összepakolhatnak, ugyanakkor számos didaktikai felszereléssel is ellátják majd az intézményeket.

Az intézmények kapacitásának bővítésekor, mint azt megtudtuk, nagy figyelmet fordítottak arra, hogy azokat a gyerekeket is bekapcsolják a hálózatba, akik számára nem, vagy nehezen érhető el az iskoláskor előtti intézmény nyújtotta szolgáltatás. Több önkormányzatban buszokat vásároltak, amikkel az óvodától távol lakó gyerekeket el tudják szállítani az óvodába, így ők is részesülhetnek ebben a közösségi és nevelési élményben. Más önkormányzatokban pedig, ahol erre igény mutatkozott, pedagógusokból, pszichológusokból, ápolókból álló csapatok számára is lehetővé tették, hogy kiszálljanak a terepre és segítséget nyújtsanak a szülőknek. Mint az a munkareggeli során elhangzott: egy teljesen más jellegű hozzáállást kívánnak megvalósítani az óvodákban, már nemcsak a gyermekmegőrzés, hanem a kreativitás, a képességek fejlesztése, a műszaki eszközök (mindenek előtt az okostelefon) használatának fejlesztése kerül előtérbe, új didaktikai eszközök felhasználásával és új foglalkozási módszerek alkalmazásával.