2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Enyhítés a fodrászatok vonatkozásában

A szakmai összejövetelek megszervezését legfeljebb száz személy részvételével javasolja a válságstáb

A fodrászatok tekintetében az egészségügyi válságstáb azt javasolja a köztársasági kormánynak, hogy azokban a továbbiakban személyenként ne 9 négyzetmétert, hanem 4 négyzetmétert legyenek kötelesek biztosítani a tulajdonosok, betartva a távolságtartás és a védőmaszk-viselés kötelezettségét, erősítette meg Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a testület péntek délutáni ülését követően.
A válságstáb másik javaslata, hogy a szakmai összejövetelek szervezésével foglalkozó egyesületek lassan megkezdhessék ezeknek a rendezvényeknek a szervezését. A konferenciákhoz és a szakmai továbbképzésekhez hasonló szakmai összejöveteleken legfeljebb 100 személy vehet részt, betartva az általános járványügyi óvintézkedéseket, közölte Gojković.

Tömeg még nem lesz azonnal a fodrászszalonokban, ám a kisebbekben sem kell már majd odakint várni a sorra (Ótos András archív felvétele)

Tömeg még nem lesz azonnal a fodrászszalonokban, ám a kisebbekben sem kell már majd odakint várni a sorra (Ótos András archív felvétele)

Az ülésen emellett szó volt az egyéb jellegű rendezvényekről, illetve alkalmi ünnepségekről. Ezek tekintetében a válságstáb azt javasolja a kormánynak, hogy ha a következő időszakban is az eddigiekhez hasonló ütemben csökken a napi esetszám és a védőoltást a felnőtt lakosság legalább 50 százaléka megkapja, akkor június 21-e után ezeknek a rendezvényeknek a megtartását is engedélyezze, emelte ki Gojković. Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ha június 21-étől valóban engedélyezik az egyéb tömeges összejöveteleket – lakodalmak, ballagási ünnepségek, koncertek stb. –, akkor az általános korlátozások mellett milyen egyéb intézkedések lesznek hatályban.
Ha csökken a fertőzöttek száma és megfelelő marad a védőoltás iránti érdeklődés, akkor az élet mind több részletben térhet vissza a normális kerékvágásba, nyomatékosította a tisztségviselő.

Az epidemiológusok szerint a járványhelyzet jelenleg már nem rendkívüli, hanem bizonytalan, emelte ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, valamint megjegyezte: lassan két hét telt el a húsvéti és május 1-jei ünnepek óta és minden jel arra utal, hogy ezek nem befolyásolták kedvezőtlenül a járványhelyzetet. Ha az immunizáció az eddigi ütemben folytatódik, akkor Szerbia belátható időn belül kilábalhat a bizonytalan járványhelyzetből – vélekedett Gojković, aki szerint az elmúlt időszakban naponta átlagban 20-23 ezer polgár kapta meg a védőoltást. A titkár összegzésének értelmében a vakcinák első adagját nagyjából 2,25 millióan vették fel, mindkét adagját pedig 1,7 millióan. A továbbiakban elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnék az immunizációra ösztönözni – közölte Gojković.
Újságírói kérdésre válaszolva az egészségügyi titkár közölte, hogy Goran Vesić, Belgrád alpolgármesterének a kísérleti korona-koncert megtartásával kapcsolatos javaslatáról nem volt szó az ülésen. Az epidemiológusok véleménye megoszlik ezzel kapcsolatban, „és egyébként is, máshol a világban már sor került hasonló kísérletekre". Gojković szerint egyelőre felesleges találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Szerbiában meddig marad kötelező a védőmaszk viselése. Ha az immunizáció dinamikája megfelelő marad, egyszer biztosan eljön az a nap, amikor már nem lesz kötelező viselni a védőmaszkot – közölte.

A vendéglátósok abban reménykedtek, hogy a beltéri kiszolgálást is megengedik majd, de ez még várat magára. Szerencsére az időjárás egyre kedvezőbb, így a többség eleve a kerthelyiséget preferálja (Ótos András felvétele)

A vendéglátósok abban reménykedtek, hogy a beltéri kiszolgálást is megengedik majd, de ez még várat magára. Szerencsére az időjárás egyre kedvezőbb, így a többség eleve a kerthelyiséget preferálja (Ótos András felvétele)

800 alatt a napi esetszám
A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában 12.514 koronavírustesztet végeztek el, ebből 787 eredménye volt pozitív (6,3 százalék). A vizsgált egy napban 17 Covid-fertőzött hunyt el, 6646 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban 3047 Covid-pácienst kezelnek, 101-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 202 új fertőzést jegyeztek, ebből 34-et Újvidéken. A tartományban 3887 aktív fertőzést tartanak nyilván.