2024. április 19., péntek

Kon: Az esküvőkre meghívott vendégeknek is oltakozniuk kell

Dr. Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja kijelentette, hogy a koronavírus elleni oltakozás hazafias cselekedet és a vírust addig kell kiűzni az országból, amíg az „ki van ütve” – írja a 021.rs hírportál.

Jelenleg az oltakozás valóban az egyedüli kiút és az egy igazi hazafias tett. A vírus jelenleg „knock-downban” van, most kell kiűzni az országból – mondta Kon a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva.

Hozzátette, hogy a járványhelyzet egyre kedvezőbb, Belgrádban és az ország más részeiben is csökken az újonnan fertőzöttek száma, ez pedig jó jel.

Még mindig nem mutatkozik a meghosszabbított ünnepek következményei. Most világosan látszik, hogy ahol az oltakozást végrehajtják, ott csökken a fertőzöttek száma – mondta Kon.

A fiatalok oltakozásáról, valamint az elkövetkező végzős ünnepélyekkel kapcsolatosan azt üzente a szülőknek, hogy amennyiben biztonságos ünneplést szeretnének a gyermekeiknek, akkor a fiataloknak is fel kell venniük az oltást.

Az elmúlt évben a végzős ünnepségeket követően robbanást tapasztaltunk a számok tekintetében és nemcsak a végzős estek miatt, hanem az évfordulók végett is. A végzős ünnepségek vezettek a júniusi nagyobb hullámhoz – tette hozzá Kon.

Az esküvők, koncertek és gyülekezésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a fiatal pároknak gondoskodniuk kell, hogy amikor lehetővé válik a szervezés, akkor az esküvőjük ne a fertőzésekről legyen emlékezetes.

A fiatal párok elmondhatják a meghívott vendégeknek, hogy teszteljék le magukat, vegyék fel az oltást, vagy pedig viseljenek védőmaszkot. Nincs más módja – mondta Kon.