2024. április 19., péntek

Gnjatović: Nem várható 2022 előtt a 12 évnél fiatalabbak oltása

A hónap végéig Európában várhatóan engedélyezik a 12 és 15 év közötti gyermekek oltakozását – írja a 021.rs hírportál. Szerbiában jelenleg a 16 és 17 éves fiatalok vehetik fel a védőoltást, miután kikérték a gyermekorvos véleményét.

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználásának Intézetének igazgatója elmondta, hogy a 12 évnél fiatalabb gyermekeknél szükséges a dózisok kivizsgálása és összeegyeztetése. Szavai szerint az ebbe a korosztályba tartozó gyermekek oltakozása nem várható 2022 előtt.

A babák oltakozásával kapcsolatban hozzátette, hogy a gyermekek a felnőttekhez hasonlóan immunitást fejlesztenek ki, de az erre vonatkozó kutatások még csak most kezdődtek és ezért még semmit sem lehet tudni biztosan.

– Az eredményeink megegyeznek a világon elvégzett vizsgálatokkal. A közepes nehézségű klinikai kórképpel rendelkezők több éven keresztül tartó immunitást szereznek, a könnyebb tüneteket produkálók pedig háromtól hat hónapos védettséget. Az antitestek elvesztése nem azt jelenti, hogy az emberek védelem nélkül maradnak – hangsúlyozta Gnjatović.

Szavai szerint fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül minél több ember felvegye az oltást, mivel kettős mutáció fenyeget, az új hullámra pedig szeptembertől kell számítani.

– Fontos lenne, hogy folyamatosan jó példákat mutassunk, hogy megvédjük magunkat és másokat is. Nyugodt nyár elé nézünk, de az ősszel várható lehetséges problémák miatt fontos, hogy megvédjük magunkat. Fontos az is, hogy megakadályozzuk az új mutációk terjedését – tette hozzá Gnjatović.