2024. március 28., csütörtök

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok Magyarországon

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Müller Cecília elmondta, a gyógyult betegek száma a pandémia kezdete óta közel négyszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 158 458 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és több mint 600 ezren már meggyógyultak a betegségből. A járvány első hullámától kezdve 796 390 ember PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett pozitív Magyarországon – tette hozzá a tisztifőorvos.
Kiemelte, a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően újraindulhattak a tervezett egészségügyi beavatkozások, köztük a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.
A szakember kitért arra, a környezet-egészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, országos szinten nemcsak stagnál, hanem elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.
Müller Cecília kitért arra, jelentősen csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma is, ők jelenleg 2612-en vannak, közülük 338-an szorulnak lélegeztetőgépre. Emlékeztetett, a harmadik hullám csúcsán több mint 12 ezer ember volt kórházban, és 1500 felett volt a lélegeztetett betegek száma. Egy nap alatt 1190 új fertőzöttet regisztráltak, azonban hozzátette: a járványnak még nincs vége. A védőoltások jelentik a kivezető utat a járványból, mert ezzel meggátolható, hogy a vírus „fogékony szervezetet" találjon – emelte ki.
Hozzátette: Magyarországon bárki korlátozás nélkül juthat védőoltáshoz, ezek széles körben rendelkezésre állnak.
„Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról, hogy csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot. Elmondta, hogy szintén csütörtökön 144 ezer, oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot.