2024. április 23., kedd

Vučić: Nem biztos, hogy indulok a választásokon

Mindenképpen az a cél, hogy a Szerb Haladó Párt elveit a jövőben is érvényesíthessük, ezért harcolni fogok, de nem valószínű, hogy én leszek a következő elnökjelölt. Erről még nem döntöttünk – jelentette ki Aleksandar Vučić a Prva televízió vendégeként. Mint mondta a jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy pártjának jelenleg nincs komoly konkurenciája, de az elnökjelöltség kérdésében még korai nyilatkozni.

Koszovó ügyében kifejtette, büszke arra, hogy nem engedett az amerikai nyomásnak és megvédte a szerb állam érdekeit Washingtonban.

Mint mondta, a médiában elhangzott, ennek ellentmondó híradások tévesek, az izraeli nagykövet nyelvbotlása nyomán kaptak szárnyra.

Az ENSZ határozatának megfelelően a jelenlegi határok megtartásának elvét követjük – erősítette meg eddigi, a médiában tett kijelentéseit a szerb államfő.

Kifejtette, az idei Brdo–Brioni csúcstalálkozón elfogadásra javasolt határozatban is az szerepel, hogy a felek egyöntetűen tiltakoznak a határok átírásának lehetősége ellen. Vučić elmondta, egy olyan módosítást tett a határozat tervezetéhez, amely jó eséllyel okoz majd „fejfájást" a többi tárgyalófélnek.

A Belivuk-üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az ügyészség elégedett a bizonyítékokkal,„ennek a történetnek vége" – mondta. 

Dijana Hrkalović és Nebojša Stefanović esetleges érintettségét az ügyben az államfő úgy kommentálta, nincs arról tudomása, hogy a jelenlegi védelmi miniszter kapcsolatba hozható a Belivuk-banda tevékenységeivel, de a törvény mindenkire egyformán érvényes.