2024. április 18., csütörtök

Az idén is üdülhetnek állami költségen a nyugdíjasok

A nyugdíjasok az idén is üdülhetnek az ország különféle gyógyfürdőiben az állam költségén – jelentette be a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap, írja a 021.rs hírportál.

Az ingyenes és tíz napig tartó üdülésre az egészségügyi és gyógyfürdő intézetekben az öregkori, rokkant, valamint családi nyugdíjat élvező polgárok tarthatnak igényt, akik szerbiai lakóhellyel rendelkeznek és akiknek nyugdíja nem haladja meg 29.378 dinárt.

Minden nyugdíjas jogosult lehet az üdülésre való jelentkezésre, akik az említett összegig terjedő juttatásokat kapnak és nincs más bevételük. Mellettük azok a nyugdíjasok is jelentkezhetnek, akik ezt a jogot a hazai előírásoknak megfelelően kapták meg, valamint akik külföldről kapják a juttatást, azzal a kikötéssel, hogy a nyugdíj összege nem haladhatja meg a 29.378 dinárt.

A jelentkezéshez szükséges beadni egy nyugdíjas számlát, a külföldről kapott összeg nagyságára vonatkozó bizonylatot, ez lehet bankszámla kivonat is. A kitöltött bejelentkezést, a kijelentéssel együtt, amelyen az előírt űrlapon fel kell tüntetni, hogy hol szeretné felhasználni az üdülési lehetőséget, ki kell jelenteni, hogy a nyugdíj mellett nincs más bevétel és beleegyezést kell adni, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap az adott személy nevében szerződést köthessen a kiválasztott intézménnyel. Szükséges egészségügyi dokumentációt is beszolgáltatni, amennyiben a felhasználó rendelkezik ilyennel.

A jelentkezéseket a lakóhely szerinti nyugdíjas szervezetekben kell átadni. A tagság az ilyen egyesületekben nem feltétele a jelentkezésnek. A dokumentációt május 14-től május 31-ig lehet átadni. A nyugdíjasok ranglistáját, akik jogot szereztek az üdülésen való részvételre, a jelentkezés lejártát követő tizenhatodik munkanapon hozzák majd nyilvánosságra.