2024. március 19., kedd

Munkásokat keresnek a Moravai korridor építésén

Huszonnégy helyszínen építkeznek egyidejűleg a Moravai közúti folyosó első, 28 kilométeres szakaszán. Az autóúton nyolc hidat kell megépíteni, de a Morava folyását is megváltoztatják. A kivitelező számos kihívással kénytelen szembenézni, de leginkább a munkaerőhiánnyal küszködik.

Legfőképpen a 3-as és az 1-es építési szektorok okoznak gondot, ezeken a területeken ugyanis teljes kommunális hálózatokat kell áthelyezni. A gáz-, villanyáram- és vízvezetékek, illetve a telekommunikációs optikai kábelek átvezetése többnyire lakott területeken történik, és rengeteg munkást igényel – mondta az ENKA-Bechtel vállalat projektvezetője.

A kivitelező eddig ezer munkást alkalmazott a közúti folyosó építésére, és már több száz vendégmunkás érkezett Indiából is. A dolgozók kétharmada továbbra is szerbiai lakos, szeptembertől pedig újabb 1400 munkahelyet nyitna meg a török vállalat. Elsősorban szakképzett építőmunkásokat, munkagépkezelőket és sofőröket, tapasztalt mestereket és különböző képesítésű technikusokat keresnek, de az építkezéshez tartozó szálláshelyen biztonsági embereket, szakácsokat és házfelügyelőket is alkalmaznának – mondta a Szerbiai RTV-nek a török cég káderosztályának vezetője.

Kruševac mellett ugyanis csaknem 23 hektáron fekszik az a 60 létesítmény, amelyekben a munkálatok ideje alatt az építésen dolgozók élnek. Irodahelyiségek, tervezőirodák, laboratóriumok, egészségügyi vizsgálatokra alkalmas fogadótermek, konyhák és hálótermek sokaságát tartják fenn annak érdekében, hogy a munkások kényelmesen érezzék magukat – mondta Nenad Marinković, az ENKA-Bechtel vállalat sajtószóvivője. Kiemelte, hogy a táborban nagy hangsúlyt fektetnek a pihenésre és a rekreációra alkalmas létesítmények biztosítására is: pinpong- és biliárdasztalokat biztosítottak, de az edzőtermek mellett tervben van egy kosárlabdapálya és egy kisebb focipálya megépítése is – tette hozzá a szóvivő.

A táborhely több mint 1400 munkás befogadására épült, ám jelenleg mintegy 300-an lakják. A munkások a világ szinte minden tájáról érkeztek: jelképesen összekötik Szerbiát a világgal még az előtt, hogy megépítik a Moravai közúti folyosót – írja a Szerbiai RTV.