2024. április 19., péntek

Jelentkezhetnek a kisnyugdíjasok az ingyenes gyógyüdülésre

Ingyenes, 10 napos rehabilitációra jelentkezhetnek tegnap óta a szerbiai nyugdíjasok – közölte a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. Az öregségi, rokkantsági és családi nyugdíjat élvezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha nyugdíjuk nem haladja meg a 29.378 dinárt, és ha semmilyen más havi bevételük nincs. Azok is igényelhetik a hazai gyógyfürdők valamelyikében a díjmentes gyógykezelést, akiknek külföldi nyugdíjuk is van, de azzal együtt sem több a járandóságuk 29.378 dinárnál.

A szükséges dokumentumokat a lakhelyük szerinti nyugdíjas-egyesületnél kell átadniuk, de ha a jelentkezéskor éppen nem tartózkodnak állandó lakhelyükön, akkor a nyugdíjalap (PIO fond) legközelebbi kirendeltségében is benyújthatják a kérelmet. A kitöltött jelentkezési íven kívül (melyen azt is feltüntetik, hol szeretnék eltölteni a 10 napot) szükség van a nyugdíjcsekkre, a külföldről érkező nyugdíj összegéről szóló bizonylatra és az egészségügyi dokumentációra, ha rendelkeznek ilyennel. Az ingyenes gyógykezelést igénylő nyugdíjasnak fel kell hatalmaznia a nyugdíjbiztosítót, hogy a nevében kössön szerződést azzal az intézménnyel, ahova elhelyezést kap. A rangsorolásnál a nyugdíj összegét is figyelembe veszik. A nyugdíjas-egyesületi tagság nem feltétel.

Jelentkezni a következő két hétben, pontosabban május 31-éig lehet. A feltételeknek eleget tevők rangsorát a pályázat lejártától számított 16. munkanapon teszik közzé. Ezt követően 5 napon belül nyújthatnak be kifogást a rangsor ellen. A nyugdíjbiztosító felhívásának szövegét megtalálják a www.pio.rs internetcímen. A felhívásban egyelőre nem látni, mely gyógyfürdők közül választhatnak (tavaly 25 hely állt rendelkezésükre), de a nyugdíjas-egyesületekben minden szükséges információt megkaphatnak. A Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap tavaly közölte, hogy a nyugdíjasok ezentúl csak egyszer mehetnek térítésmentesen gyógyfürdőbe, korábban viszont ötévente volt erre lehetőségük.