2024. április 25., csütörtök

Álljon meg az építkezés!

Nyersanyaghiány lépett fel egész Európában

A folyamatos beruházás és építkezés iránti érdeklődés nyersanyaghiányt okoz a piacon, és ez  Szerbiában is érezteti hatását. A szakértők szerint a jelenséget az váltotta ki, hogy bizonyos nagyhatalmak, mint Kína és Amerika, hatalmas erővel láttak neki az építkezési idénynek. Mindez maga után vonta az iparhoz kapcsolódó szolgáltatások díjának növelését esetenként akár 50 százalékkal is, valamint a lakás négyzetméterenkénti árát, ami  átlagban 100 euróval emelkedett. A szakértők szerint a jelenlegi helyzet hamarosan a munkaerőpiacon is érezteti hatását, emiatt az lenne a leghatásosabb, ha a beruházók bizonyos időre lassítanák az építkezések sebességének tempóját.

Az osztrák építőipari szakemberek szerint a legnagyobb gondot elsősorban a különféle nyersanyagok szállítása okozza. A járványügyi helyzet miatt jelentősen lassult a fának, fémnek és egyéb anyagoknak a fuvarozása, a határzárak miatt.  A fa ára 50, a rézé 120 százalékkal emelkedett, az acél ára pedig megduplázódott, s ez jelentősen befolyásolja az autóipart is.

Goran Rodić, a Szerbiai Építőipari Kamara alelnöke szerint az építőipari nyersanyagok árának emelkedése Szerbiát azért érinti, mert az ország behozatalra támaszkodik. Azok a termékek, amelyeket az országban állítanak elő, mint a tégla, cement, a cserepek különféle fajtái, pedig kiszállítják a növekvő igények miatt, ezért Szerbiában is hiány lépett fel az említett anyagokból.

– A rendelkezésünkre álló építőanyagok meglehetősen drágák lettek, egyes szegmensek megduplázódtak. A vas ára 40 százalékkal megugrott, a szigetelőanyagok 80-100 százalékkal drágábbak, ez pedig befolyásolja a lakások négyzetméterének árat is – magyarázta Rodić a Blic biznis riporterének.

Elmondása szerint sok építkezés már az utolsó fázisban tart, a munkálatok végső szakasza pedig még várat magára, mert hiányoznak a festéshez szükséges anyagok, amiket többnyire Németországból és Olaszországból importálnak.

– A piacon nagy a kereslet, ezért ugrott meg a nyersanyagok ára. Ez kihat az ingatlanok árára, bár a befektetők feladata eldönteni, hogy a többletköltségeket áthárítják-e a vevőkre. Előreláthatólag a helyzet szeptemberre megszilárdul, amikor befejeződik az építkezési idény is – mondta a kamara alelnöke.

A befektetők és szakértők szerint az építőanyagok árának több hónapja tartó emelkedése azt is előidézheti, hogy akár 100 euróval is drágul a telek négyzetmétere. Az áremelkedés lassan kezdődött az év elején, az olyan anyagok drágulásával mint a sztiropor (hungarocell), vízvezetékcsövek, acél. A közgazdászok szerint több összetevője is van az építőipari nyersanyagárak emelkedésének. A problémák középpontját leginkább a járványügyi helyzetben látják, amely olyan jelenségeket vont maga után, mint az akadozó ellátás, a vízi szállítás költségeinek növekedése, amihez hozzájárult a gazdasági élénkítés céljából indított építkezések gombamód történő szaporodása is.