2024. március 28., csütörtök

Az oktatás színvonalának emeléséért

Infrastrukturális beruházások a szabadkai Október 10. Általános Iskolában

Az Október 10. Általános Iskolában körülbelül 350 diák tanul. Az iskola sportpályája tartományi támogatásból új aszfaltot kapott, és a nyári szünetben a tartományi, valamint köztársasági szintekről érkező pénzeszközöknek köszönhetően várhatóan az iskola folyosója is megújul. Ma az oktatási intézménybe látogattak a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, hogy első kézből informálódjanak a felújításokról.

Az Október 10. Általános Iskola sikeresen vett részt a Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság pályázatán, aminek köszönhetően felújították az iskola sportpályáját. A beruházás összege 2,5 millió dinár volt, amit teljes egészében az említett titkárság biztosított.

Đurić Kiss Melinda, az iskola igazgatója erről a projektről ejtett szót.

A sportpályánk rendkívül rossz állapotban volt, olyannyira, hogy már veszélyeztette a tanulóink biztonságát. A titkárságnak köszönhetően a pálya teljes egészében megújult, és nagy örömünkre szolgál, hogy a tanáraink biztonságban végezhetik a munkájukat, és a diákok is megfelelő körülmények között vehetnek részt a tornaórákon – fogalmazott Đurić Kiss Melinda, aki azt is elmondta, hogy hálás azoknak, akik nyitottak voltak arra, hogy meghallgassák a panaszaikat.

Pásztor Bálint: Mindhárom hatalmi szint hozzájárult ahhoz, hogy az iskola megújuljon

Pásztor Bálint: Mindhárom hatalmi szint hozzájárult ahhoz, hogy az iskola megújuljon

Dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke szavai szerint az iskola megújulása a hatalom három szintje közötti együttműködés eredménye.

Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek az idén hatvanéves Október 10. Általános Iskolában. Három sikeres pályázatról tudunk beszámolni. Egyrészt megújult a sportpálya, másrészt az iskola épületének a folyosója is megújul a nyári szünetben, ez utóbbi esetében új csempék kerülnek a folyosóra. A két projektum összértéke csaknem négymillió dinár, amit három forrásból biztosítunk. A Tartományi Sport és Ifjúsági Titkárság mellett a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint az Igazságügyi Minisztérium vesz részt a projektek finanszírozásában. A támogatásokhoz hozzájárult az önkormányzat is, amely a projektdokumentáció elkészítésének folyamatából vette ki a részét, vagyis elmondhatjuk, hogy mindhárom hatalmi szint hozzájárult ahhoz, hogy az iskola megújuljon – fogalmazott Pásztor Bálint, aki azt is elmondta, hogy a beruházások megvalósításához szükség van a pártok és a politikusok érdekérvényesítő erejére is.

Nyilas Mihály, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a minisztérium az egészségügy és a szociális védelem mellett az oktatásra fordít nagyobb figyelmet.

Az Igazságügyi Minisztérium évente ír ki pályázatot azon eszközök felhasználása érdekében, amelyeket a büntetőeljárások elhalasztása kapcsán gyűjt össze a minisztérium, illetve a köztársaság ügyészségei. Jelentős pénzeszközökről van szó, amik az idén mintegy 500 millió dinárt tettek ki. A pályázat lezárult, és az eredmények kihirdetése is megtörtént. Az Október 10. Általános Iskola is eredményesen pályázott, és örülök annak, hogy az a mintegy 734 ezer dinár jó helyre kerül, és biztosítja a folyosó felújítása teljes összegének a felét – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Megfelelő körülmények a tornaórákon

Megfelelő körülmények a tornaórákon

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár elmondta, hogy az általa vezetett titkárság az utóbbi években csaknem tízmillió dinárral támogatta az Október 10. Általános Iskolát.

A tartományi kormány az előző mandátumában és a jelenlegiben is stratégiailag fontosnak tartja az oktatási intézményekbe való beruházást. 2017 óta megközelítőleg tízmillió dinár került beruházásra a szabadkai Október 10. Általános Iskolába. Elsősorban infrastrukturális beruházásokról van szó, de különböző programokat, projekteket is támogatni tudtunk. Fontos, hogy a többszintű hatalmi ágak együtt tudjanak működni, és olyan projektekben tudnak közösen részt venni, amelyekkel a tanároknak, és elsősorban a diákoknak olyan körülményeket tudunk biztosítani, amelyek hozzájárulnak az oktatói, nevelői munka színvonalának emeléséhez – mondta Szakállas Zsolt.

Az intézménylátogatáson a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság képviseletében jelen volt Kormányos László segédtitkár.

Az Október 10. Általános Iskolában körülbelül 350 diák tanul

Az Október 10. Általános Iskolában körülbelül 350 diák tanul