2024. április 25., csütörtök

Kőolaj helyett szója

A dél-bánáti Ürményháza (Jermenovci) egykor arról volt ismert, hogy Vajdaságban először –1952-ben –, ennek a falunak a határában találtak kőolajat. Az első kőolajkút ma már csak azokra az időkre emlékeztet. Napjainkban inkább a szójatermesztés kerül először szóba a fogyatkozó dél-bánáti településsel kapcsolatban. A határ több mint a felében ugyanis ezt a haszonnövényt termesztik.

– Legnagyobb arányban szóját termesztünk, mivel a legkifizetődőbb olajnövény, és nálunk megterem. Kötött talajról van szó, amely a nedvességet tovább tartja, mint a bácskai homok vagy itt is, a dél-bánáti más földek, mint Kevevára (Kovin) vagy Pancsova körül. Itt van egy oázis, Ürményháza meg Györgyháza (Velika Greda), Istvánvölgy (Hajdučica) között, ahol igen kötött talajú a föld. Itt általában szárazság idején is közepes hozamra számíthatunk. Különben az idén már a vetést nagyba tart, már három hete elkezdtük, már néhol ki is kelt. Sokat szenvedett a földben, mivel extrém hidegek voltak, amit nem ismerünk, vagyis meglepett bennünket, hogy április második felében is még mínusz is volt éjszakánként. Úgyhogy ez nagyon rosszul hatott ki a kelésre, de úgy néz ki, hogy nem kell átvetni – mondta Bíró Csaba gazdálkodó.

Az elmúlt napokban megkétszereződött a szójabab piaci ára, amelyből ítélve jó év elé néznek az ürményházi termelők.

– Jó árra számíthatunk őszre, de ezt majd megmutatja a piac. A világpiacon növekszik minden olajnövény ára, de a legjobban a szójáé. Ráadásul a szerbiai piacon nagy hiány, mert nagyon sokan eladták aratáskor, jelentős mennyiséget exportáltak és ez okozta a nagy árugrást. Több mint a kétszeresére ugrott. Pillanatnyilag 90 dinár fölött mozog a szója kilogrammonkénti ára, reméljük, hogy őszre nem esik vissza a múlt évi szintre. A jelenlegi árhoz az is hozzájárult, hogy nem sikerült a hazai nagycégeknek monopolhelyzetet teremteni. Néha sikerül, hogy megbeszéljék, és akkor már nem alakul így. Most szerencsénkre nem sikerült. Reméljük, hogy ez 2021-ben is így marad – hangsúlyota a gazdálkodó.

Ismerve a mezőgazdasági termelés buktatóit, vetéskor hálátlan dolog a leendő termésről beszélni. Ráadásul a szója terméshozama igencsak kiszámíthatatlan. A szója hektárján 1000 kilogrammtól 5000 kilogrammig is megteremhet. Nagyon csapadékfüggő. Az ürményháziak azt tapasztalták, hogy a szójának Szent Anna táján (Ürményháza faluünnepe) felel meg az eső, amikor a hüvelybe a magot formálja.

A tíz évvel ezelőtti népszámlálási adatok szerint Ürményházának 950 lakosa volt. Az elmúlt években azonban sokan elköltöztek. Becslések szerint két-háromszázzal kevesebben élnek jelenleg a faluban. Már napszámost sem könnyű találni.