2024. március 29., péntek

A körzeti hulladéktárolóba látogattak el a magyarkanizsai önkormányzat munkatársai

A magyarkanizsai községi tanács és a képviselő-testület tagjai ma ellátogattak a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft.-be, hogy megismerkedjenek a hulladékgazdálkodási folyamattal. Lackó Róbertet, a KKT elnökét, a látogatás szervezőjét és munkatársait dr. Gligor Gellért, a hulladéktároló igazgatója fogadta, aki kollégáival együtt bemutatta, miként zajlik a hulladékgazdálkodási munkafolyamat.

A hulladéktároló jelenleg hat községgel működik együtt, az igazgató elmondása szerint Magyarkanizsával nagyon jó a kapcsolat.

A beérkező hulladékot először mechanikai úton megtisztítják a hamutól és az egyéb szennyeződésektől, majd szelektálják. Egyelőre a szemét 5-10 százalékát tudják újrahasznosítani a válogatás után. A cél, hogy ez a százalék minél nagyobb legyen, mutatott rá Gligor.

Az igazgató szerint számítanak az önkormányzatok segítségére a polgárok környezettudatosságának a növelésében, a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nagyban megkönnyítené a szeméttel való gazdálkodást, illetve az újrahasznosítást. Mire ennek megteremtődnek a műszaki feltételei, addig párhuzamosan nagy hangsúlyt kell fektetni a lakosság tájékoztatására is. Kiemelten fontos a gyerekek környezettudatos nevelése – hangsúlyozta az igazgató.

Gligor elmondta, hogy a Szabadkai Regionális Hulladéktárolóba érkező szemét 90 százaléka aprítás után a hulladéklerakóba kerül. Itt a biológiai folyamatoknak köszönhetően biogáz keletkezik, ez pedig elektromos áram termelésére lesz felhasználható. A várakozások szerint 1-1,5 évtized múlva lesz annyi szemét a tárolóban, ami annyi biogázt termel majd, hogy az áramtermelés már gazdaságos lesz.

A találkozó alkalmával elhangzott továbbá, hogy jelen állás szerint a régióban termelt szemét egyharmada kerül a hulladéktárolóba, a kétharmadát a hagyományos lerakókba szállítják.

Dr. Gligor Gellért kiemelte, az önkormányzatok folyamatos és hatékony együttműködése továbbra is fontos, azzal a céllal, hogy ezeket az arányokat belátható időn belül megfordítsák.