2024. április 19., péntek

Szabászat és varrászat állami tanúsítvánnyal

Az adai Műszaki Iskola szabó-varró tanfolyamot indít felnőtteknek

Adán a középiskolában már évek óta sikeresen és bejáródottan folyik a fémipari szakmák oktatása a felnőttképzés keretében, amely mostantól kibővült textilipari képzéssel is, miután szabó-varró tanfolyam indult. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a 300 órás képzés során a résztvevők elsajátítják a szabás-varrás elméleti és gyakorlati alapjait, valamint megtanulnak műszaki dokumentáció alapján ruházati termékeket készíteni. A tanfolyam végén a résztvevők államilag elismert tanúsítványt kapnak.

– Az adai Műszaki Iskola nyilvánosan elismert felnőttképzési jogállással rendelkezik szabó-varró tanfolyam indítására. Ez hasonló szervezésű tanfolyam, mint az évek óta bejáródott CNC-marós képzés. A szabó-varró tanfolyamot szintén magyar és szerb nyelven szerveznénk meg az érdeklődők számára – magyarázta Gilice Hilda. – A képzés 300 órás, és 240 óra gyakorlatot, valamint 60 óra elméletet foglal magába. A tanfolyamon a résztvevők elsajátítják a szabás-varrás elméleti és gyakorlati alapjait, valamint műszaki dokumentáció alapján megtanulnak ruházati termékeket készíteni, vagyis nadrágot, blúzt, zakót, kabátot... Természetesen államilag elismert tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről. A tanfolyam megkezdésének feltétele általános iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság. Minden kedves érdeklődő megtekintheti iskolánk honlapján (www.tsada.edu.rs) a teljes programot, hogy mit tartalmaz, milyen elméleti és gyakorlati tananyagot, illetve a program árát, ami 65 000 dinár fejenként. Egy csoportba 10 főt várunk. Természetesen a jelentkezők számának függvényében indítjuk majd el a tanfolyamot. Lehet, hogy júniusban, de az is megtörténhet, hogy júliusban vagy augusztusban kezdődik a tanfolyam, ezt az érdeklődés határozza meg. Mi is értesültünk arról, hogy a környékbeli városokban új textilipari vállalatok jelennek meg, illetve fektetnek be, ezért úgy gondoltuk, hogy lehetőséget nyújtunk azoknak, akik szakszerűen, szakemberektől szeretnék elsajátítani a szabás-varrás alapjait. Adán is nagyon sok textilipari kisvállalat van, amelyek szabókat és varrókat foglalkoztatnak, így lehetőséget nyújtunk az adai lakosoknak, illetve a környékbelieknek, hogy elsajátítsák ezeknek a szakmáknak az alapjait. Emellett a covidos időszakban vannak olyan személyek, akik szeretnének valamilyen új dologgal foglalkozni, új lehetőséghez jutni. Ezért is határoztunk úgy, hogy elindítjuk a tanfolyamot, mivel az adai Műszaki Iskola már régóta verifikálva van a képzés lebonyolítására – közölte az iskolaigazgató.

A szabó-varró tanfolyamról bővebb információ a 024/853-034-es vagy a 0692734795-ös telefonszámon kaphatnak az érdeklődők, és ugyanezeken a telefonszámokon jelentkezhetnek is a képzésre.