2024. április 19., péntek

Hogyan tovább?

Tanácskozást tartott a verbászi ökológiai mozgalom

Hogyan tovább, kivel és melyik úton? elnevezéssel gyűlést szervezett kedden a verbászi Ökológiai Mozgalom, amely keretében a környezetvédők képviselői a társadalmi élet mindhárom szektorának külső munkatársaival beszélgettek. A tanácskozást Dušanka Rodić, stratégia-tervezési szakértő és Zorica Rašković, az Ökológiai Mozgalom mentora vezették. A tanácskozás fő célja a további együttműködés fő irányvonalainak meghatározása mellett a mozgalom 2023-ig terjedő stratégiai terv alapjainak kidolgozása volt.

Az összejövetelen, amelyre a járványügyi rendeletek miatt ezúttal a Bácskai-Nagy-csatorna partján lévő étterem kerthelyiségében került sor, a verbászi önkormányzat környezetvédelmi osztályának képviselői mellett jelen volt a helyi Komunalac Közvállalat, a Függetlenség Szakszervezet, továbbá a verbászi Carnex és AD Central vállalatok, valamint a szenttamási Reaherm vállalat képviselője is.

Ratko Đurđevac, a verbászi „zöldek” elnöke lapunknak elmondta, hogy az elmúlt héten internetes és közvetlen úton egy ökológiával kapcsolatos körkérdés készült, amely keretében a környezetvédelemmel és a mozgalom tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tettek fel a verbászi polgároknak. Mintegy 170 személyt kérdeztek meg, 48 százalékuk nő, 52 százalékuk pedig férfi. Többségük (78%) fokozott érdeklődéssel követi a környezetvédelemmel kapcsolatos eseményeket és fontosnak tartja az ehhez kapcsolódó további aktivitásokat, nagytakarítási akciókat, fásításokat stb. A polgárok szerint Verbászon a legnagyobb problémát a Bácskai-Nagy-csatorna szennyezettsége jelenti (92%!), a második helyen a vadon létesített szeméttelepek állnak (47%), a harmadik helyen pedig a levegő szennyezettsége (46%). A megkérdezettek 66 százaléka gondolja úgy, hogy a környezet szennyezéséért maguk a polgárok okolhatók. Az Ökológiai Mozgalom jövőbeni tevékenységét illetően a megkérdezettek 59 százaléka mondja azt, hogy többet kell foglalkozni a fiatalok környezettudatos életmódra való nevelésével, 50 százalékuk pedig szívesen bekapcsolódna a mozgalom munkájába. Utóbbira nagy szükség mutatkozik, ugyanis egyre komolyabb környezetvédelmi problémákkal szembesülünk, mutatott rá Ratko Đurđevac. Hozzátette, a kerekasztal-megbeszélés alapját körkérdés eredményei képezték, amelyek inspirálták és megalapozták a résztvevők konstruktív vitáját. Több ötlet merült fel olyan kérdésekről, témakörökről, amelyekkel a mozgalomnak a jövőben foglalkoznia kell(ene), és szóltak „a külsős” támogatásról is, hogy könnyebben megvalósuljon az ilyen kérdések elvárt minőségben történő kezelése.

− A verbászi Ökológiai Mozgalom munkájában kiemelt fontosságúnak tartja a külsős szereplőkkel folytatott folyamatos kommunikációt, valamint az ágazatok közötti párbeszéd kialakítását, amely hozzájárult a kölcsönös megértés javításához és a mindenki által folytatott építőbb fellépés lehetőségeinek növeléséhez. Másrészt tisztában vagyunk azzal, hogy a párbeszéd hiányának problémája csupán csepp a félreértések tengerében, amely szinte megbénította az egész közösség fejlődését, előrehaladását. Annak érdekében, hogy továbbra is foglalkozhassunk az itteni közösség különböző szereplőinek és a közös fellépések összehangolásával, igazából segítségre és támogatásra van szükségünk – fogalmazott Đurđevac.