2024. március 28., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

Visszatérnek a meggynapok

Az idén ismét háromnapos lesz a bácsfeketehegyi meggynapok – Gasztrosarokkal bővül a rendezvénysorozat programja

Bácsfeketehegy egyik legnagyobb rendezvénye a három napon át tartó meggynap és falunap rendezvénysorozat. A múlt évben a járványhelyzet miatt a szervezők igen visszafogott programmal várták a vendégeket, és sok hagyományosnak mondható műsorszám teljesen elmaradt. Az idei évben a szervezők sokkal bizakodóbbak, és reményeik szerint a XVIII. Bácsfeketehegyi Meggynapok és XVII. Bácsfeketehegyi Falunap ismét három napon át tartó rendezvénysorozat lesz, igen gazdag programkínálattal. Juhász Attila, a bácsfeketehegyi helyi közösség titkára és a rendezvény egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy bátrabban néznek elébe az idei meggynapoknak.

– Különböző források arra utalnak, hogy ez alkalommal lehetőségünk lesz rendesen megtartani a meggynapokat. Természetesen, a megfelelő járványügyi előírások betartása mellett. A múlt évhez képest visszatértünk a korábbi szokáshoz, hogy a meggynapok és a falunap háromnapos, vagyis pénteken, szombaton és vasárnap tart. Ahogy az alapszabályzatban is benne van, a rendezvénysorozatot minden évben június második hétvégéjén tartjuk meg – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy az idén minden olyan programot meg szeretnének tartani, ami a rendezvény szerves részévé vált az évek során.

– Az idei évben is meg fogjuk szervezni a főzőversenyt, lesz kétnyelvű kulturális program, zenés utcabál stb. Örömmel számolhatok be róla, hogy ez alkalommal egy új programmal is kibővül a meggynapok kínálata. Egy Szerbia és Magyarország közti IPA-pályázatnak köszönhetően a gasztroudvart is megszervezzük. Itt különböző tájjellegű ételek készülnek, amelyeket meg lehet majd kóstolni – számolt be Juhász.
Kérdésünkre válaszolva a titkár azt is elmondta, hogy reményeik szerint nem kell korlátozásokat bevezetni a vendégek létszámára vonatkozóan, viszont minden járványügyi előírást szigorúan be fognak tartani.

A program egy új eseménnyel bővül, és egy átfogó projektum nyitányaként valósul meg, tudtuk meg Kerekes Zoltántól, a projektum menedzserétől és a rendezvénysorozat egyik szervezőjétől.
– Egy határon átívelő IPA-projektumon dolgozunk, amely a Bácska ízei, értékei és élményei elnevezést viseli. A meggynapok alatt a projektum keretében műhelymunkát tartunk, és létrehozunk egy ún. gasztrosarkot. Vendégül látjuk Magyarországról szanki partnereinket és az ottani vállalkozókat. Ők magukkal hozzák hagyományos receptjeiket, amelyeket az itteni vállalkozóinkkal és termelőinkkel közösen fogjuk elkészíteni. Természetesen, helyi hagyományos ételeket is készítünk, mint pl. meggyes lepényt. Ez egy nagyon szép színfoltja lesz a rendezvénysorozat szombati napjának – mondta el a menedzser, majd hozzáfűzte, hogy a teljes projektum másfél éves futamidejű és még sok izgalmas állomása lesz.