2024. április 24., szerda

A Nemzetközi Űrállomásra utazik idén Maezava Juszaku japán divatmágnás

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint Elon Musk vállalata, a SpaceX első magánutasaként 2023-ban megkerüli a Holdat, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik idén. Októberben egy orosz színésznő és egy rendező forgat filmet az űrállomáson.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség azt is bejelentette, hogy a decemberre tervezett űrutazáson Maezava társagában lesz asszisztense, Hirano Jozo is.
A japán divatmágnás, az ázsiai szigetország egyik leggazdagabb embere a jövő hónapban kezdi meg a felkészülést Oroszországban a 12 napos útra. Egy Szojuz űrrakéta fogja vinni a japán utasokat is magában foglaló legénységet az ISS-re - közölte egy japán televízió a milliárdos Twitter-bejegyzésére hivatkozva.
„Nagyon érdekel az, hogy milyen a világűrben az élet, amelynek felfedezését meg fogom osztani a világgal YouTube-csatornámon" – írta Maezava közleményében.
A Roszkoszmosz azt is közölte, hogy az űrhajó legénységének parancsnoka Alekszandr Miszurkin orosz űrhajós lesz a december 8-i indulással tervezett úton.
Maezava lesz az első ember, aki fizet az űrállomásra való utazásért több mint egy évtized után – közölte a Space Adventures cég, amely tető alá hozta a megállapodást Maezava útjáról. A virginiai székhelyű cég, amely 2001 és 2009 között hét űrturistát juttatott a Nemzetközi Űrállomásra, nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe került a japán milliárdos útja.
A Roszkoszmosz azt is bejelentette csütörtökön, hogy filmforgatásra egy orosz színésznő és egy filmrendező is az űrállomásra utazik októberben. Julia Peresszild 36 éves színésznő Klimko Sipenko filmrendezővel szintén egy Szojuz rakétán indul Bajkonurból.
A színésznőt mintegy háromezer jelentkező közül választották ki a Kihívás munkacímű film egyik szerepére. Sipenko filmje részben a világűrben játszódik. Mindketten kiképzésen vesznek részt június elsejétől. Ha részvételük az űrutazáson valami miatt meghiúsulna, pótlegénység áll készenlétben – közölte a Roszkoszmosz.
Januárban indulnak az első űrturisták az ISS-re az Egyesült Államokból, egy-egy amerikai, kanadai és izraeli üzletember fejenként 55 millió dollárt fizetett útjáért. Ők Elon Musk cégének SpaceX Dragon űrhajóján utaznak az űrállomásra egy volt NASA-űrhajós társaságában.