2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

Fehérből egyenesen rózsaszínbe!

Magyar szempontból álomszerűen alakult a Giro d'Italia hatodik szakasza. A pihenős, de néhány bukással, illetve Landa és Szivakov elvesztésével zaklatott szerda után újra jött az eső és a hegyek. Ezek közül az utolsó, 15 kilométeres kaptató vezetett a célig. A nap szökése nehezen alakult ki a folyamatosan hullámzó terepen, végül nyolcan lógtak meg, és viszonylag kényelmes előnyt adott a bolynak a főcsoport. A „dezertőrök” közül a svájci Mäder volt a legerősebb, aki az utolsó percekben már egyedül küzdött, és ki is tartott előnye, behúzta a szakaszt. A fő esélyesek mintegy három kilométerrel a cél előtt kezdtek igazán mozgolódni, és ki is alakult az erősorrend, Bernal, Evenepoel, Martin és Ciccone tartott ki legjobban. A tőlük nem sokkal lemaradt hétfős bolyban a többi jó név jött, köztük Valter Attilával, aki a legjobb fiatalnak járó fehér trikóban kezdte a napot. Mivel a rózsaszín trikós De Marchi korán leszakadt, egyértelmű volt, hogy új éllovasa lesz a viadalnak. Ez pedig nem lett más, mint a szenzációsan teljesítő Valter, aki kiválóan bírta az erőfelmérőt, és csoportjával csupán 17 másodperccel később futott be, mint Bernalék, így övé lett a rózsaszín trikó!

Végeredmény, 6. szakasz (Grotte di Frasassi–Ascoli Piceno, San Giacomo, 160 km): Gino Mäder 4:17:52 óra, Egan Bernal +12 mp, Dan Martin, Remco Evenepoel a. i. … 12. Valter Attila +29 mp stb. Az összetett állása: Valter 22:17:06 óra, Evenepoel +11, Bernal +16, Alekszandr Vlaszov +24, Louis Vervaeke +25 mp stb.

TOUR DE HONGRIE

Belga szakaszgyőzelem Nagykanizsán

Mezőnyhajrával zárult Nagykanizsán a Tour de Hongrie második etapja. A nap szökését hét versenyző alkotta, köztük a hazai Pelikán Jánossal, de a sprinterek csapatai irányították a versenyt, és nem engedték hazaérni az élbolyt. A hajrában a belga Jordi Meeus bizonyult a leggyorsabbnak.

Végeredmény, 2. szakasz (Balatonfüred–Nagykanizsa, 182,6 km): Jordi Meeus 4:03:55 óra, Alberto Dainese, Phil Bauhaus, Olav Kooij, Kaden Groves a. i. stb.