2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Dugóka

A tájfutóknak és a terepfutóknak már két évtizede nélkülözhetetlen időmérő kelléke a dugóka. Ez a gyermeknyelvi szónak tűnő megnevezés azt az elektronikus ellenőrzőkártyát jelöli, amelyet tájékozódási futásban, terepfutó versenyen, hegyi vagy erdei futóversenyen a SPORTident rendszer eszközeként, részint ellenőrzés, részint eredmény-megállapítás céljából alkalmaznak. Ez a rendszer a versenyző dugókájának, a váltópontokon elhelyezett ellenőrző doboznak és a célban levő versenyrendező szoftvernek a segítségével hajtja végre a szükséges műveleteket. Az ellenőrzőpontok érintése, majd a célba érkezéskor való pontérintés-ellenőrzés alapján részidőt, illetve végeredményt lehet megállapítani.

A dugóka lehet a versenyző birtokában, ilyenkor egyéni azonosító számot hordoz, de bérelt is lehet, ilyenkor a száma az adatbázisban össze van kapcsolva annak a szervezetnek a nevével, amely kölcsönzi. A bérleti díj általában jelképes, viszont jelentős összegű kártérítést kell fizetnie annak, aki elveszti a bérelt dugókát. Célszerű a dugókát gumiszalaggal a kéznek valamelyik ujjára rögzíteni. A csapatok a versenyközpontban kapják meg a csapat dugókáját, rajtszámukkal együtt.

Dugókájával a versenyzőnek egy verseny folyamán a következő műveleteket kell végrehajtania: Az előző verseny eredményét kitörli a dugókából azzal, hogy a rajthelyen bedugja a Törlés feliratú ellenőrző dobozba, és türelmesen megvárja, hogy a doboz fényjelzést és hangjelzést adjon. Ezt követően a rajthelyen levő másik, Ellenőrzés feliratú dobozba szintén bedugja a dugókát, és megvárja a fény- és hangjelzést, ezzel ellenőrizve a törlést. Váltófutás esetén a törlés és az ellenőrzés műveletét a csapatban futó első váltó tag hajtja végre, majd a váltóponton végrehajtott lyukasztás után a dugókát átadja az őt felváltó csapattársának. Ha az ellenőrzés nem eredményez sikeres visszajelzést, akkor meg kell ismételni a törlést. A továbbiakban kártyáját a pontokon elhelyezett ellenőrző dobozba bedugva lyukaszt a versenyző. Minden dobozról ki kell várni a fény- és hangjelzést.

A célba való érkezéskor a célkapuban elhelyezett ellenőrző dobozba is dugni kell, ez adja a célidőt. A végén a célterületen elhelyezett kiolvasó dobozba is be kell dugni a kártyát, kivárva a visszajelzést, miután a számítógép kiolvassa a dugóka tartalmát. Ezt követően nemsokára át lehet venni a kinyomtatott részeredményt. Érintés nélküli dugókák esetében az ellenőrzőpontok úgy vannak beállítva, hogy nem kell a lukba dugni a dugókát, elég mintegy 30 centiméterre megközelíteni, ilyenkor a dugóka ad visszajelzést.