2024. április 19., péntek

Izraeli–palesztin háború fenyeget

1500 rakétát lőtt ki a Hamász – Sok a civil áldozat, közöttük gyerekek

Heves rakétatámadások érték tegnap és előző éjjel is Izraelt a palesztin fennhatóság alatt álló Gázai övezetből, aminek következtében délig hat civil meghalt. Az izraeli haderő válaszcsapásokkal reagált, palesztin oldalon 48-an vesztették életüket. A külföldi békéltető felhívások ellenére egyre nagyobb a háború veszélye.

Légiriadóktól, Izrael ellen indított rakétatámadásoktól és az erre adott katonai válaszcsapásoktól hangos napok óta a Közel-Kelet. A jeruzsálemi palesztinok (arabok) és izraeliek közötti (egy kilakoltatási akció miatt) ellenségeskedés a múlt csütörtökön robbant ki, a hét végén pedig izraeli rendőrök és palesztinok közötti összecsapásokká fajult az óvárosi Templom-hegyen (arabul Haram al-Sarif terasz) található Al-Aksza mecsetnél és környékén, ahol muszlimok tízezrei gyűltek össze imádkozni a ramadán böjti hónap alkalmából. Az incidensekben több százan megsebesültek, főként palesztinok, amiért politikai vezetőik és szervezeteik, köztük a Gázai övezetet 2007 óta uraló – terrorszervezetnek tartott – Hamasz, továbbá az Iszlám Dzsihád bosszút ígért.

Már hétfőn este rakétákat lőttek ki Izraelre, és másnap is folytatták az akciójukat, amire az izraeli légierő válaszcsapásokat mért – hivatalos közlés szerint immár – több mint ötszáz gázai terrorista célpontra. Rakétatámadással rombolta le a gázai rendőrkapitányságot is és így végzett a Hamasz hírszerző szervezetének két vezetőjével is. Az akciókban számos lakóházat is találat ért, amelyek közül néhány összeomlott.

Kedden éjjel és tegnap a Gázai-övezetből – válaszul a légicsapásokra – újabb rakétaesőt zúdítottak Izraelre, amely hétfő óta csaknem 850 ilyen eszközt számolt össze, illetve semmisítette meg a többségét már a levegőben (a Vaskupola védelmi rendszer segítségével). A Hamasz azt állítja, hogy összesen mintegy ezer rakétát indítottak (több hullámban) izraeli lakóterületekre a Gázai-övezetből. A Gázai-övezetben működő muszlim fegyveres csoportok korábban is lőttek már ki rakétákat Izraelre, de ilyen hevesen csak ritkán támadták.

A légvédelmet ezúttal kijátszó rakéták közül volt olyan, amelyik repülőtér közelében csapódott be, Tel-Avivra, vagy másik településre hullott. Egy másik rakéta pedig eltalálta a Gázai-övezettől északra fekvő – és a leghevesebben támadott – Askelónnál a kőolajvezetéket, amely kigyulladt és hatalmas füstje súlyos légszennyeződést okozott.

Az izraeli hadsereg ejtőernyősökből álló erősítést vezényelt a gázai határ mellé. Ciszjordániában pedig izraeli biztonságiak letartóztatták a Hamasz több helyi vezetőjét. A területhez tartozó Hebron közelében zavargások robbantak ki egy palesztin menekülttáborban, ahol az elégedetlenkedők összecsaptak az izraeli rendőrökkel, akik egy személyt agyonlőttek.

Bár a legutóbbi rakétatámadások és az arra adott válaszcsapások idején sokan eljutottak az óvóhelyre, tegnap délig Izraelben hatan, a Gázai-övezetben 48-an haltak meg, sokan megsebesültek. Az áldozatok között mindkét oldalon gyerekek is vannak.

Tiltakozásként helyi arabok sok izraeli városban tüntettek, gumiabroncsokat égettek és utakat zártak el. A zsidók és arabok lakta Lódban az utóbbiak zavargásai miatt zárlatot rendeltek el, és megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Előzőleg arab fiatalok izraeli rendőrökre nyitottak tüzet a városban, zsidók autóit gyújtották föl és zsinagógákat rongáltak meg.

Legutóbb 2019-ben alakult ki a jelenlegihez hasonló veszélyes helyzet Izrael és a palesztinok között. A történtek ellenére egyelőre egyik fél sem akarja abbahagyni a támadásokat. Ha a súlyos konfliktust nem sikerül megszüntetni, akár újabb izraeli–palesztin háború következhet. (Amióta a Hamasz irányítja a Gázai-övezetet ilyenre már háromszor volt példa.)

Erre utal Izrael ügyvivő miniszterelnökének állásfoglalása is. Ebből kiderül: a hadsereg kész folytatni, szükség esetén pedig kiszélesíteni a hadműveletet. Benjamin Netanjahu egyúttal azzal fenyegette meg a Gázai-övezet szélsőségeseit, hogy nagy árat fizetnek az Izrael ellen indított legutóbbi támadásaikért, illetve harcias viselkedésükért.

Az izraeli vezérkari főnök arról számolt be, hogy katonái hétfő óta több tucat terroristát öltek meg. Aviv Kohavi tábornok ugyanakkor jelezte: a hadsereg további kemény csapásokat mér majd az iszlamista szervezetekre a Gázai-övezetben, ahol széleskörű összecsapásokra is sor kerülhet. Beni Ganz védelmi miniszter is azt mondta, hogy Izrael nem készül tűzszünetre.

A Hamasz sem hátrál. Sőt meg akarja bosszulni a Gázai-övezet elleni fokozott izraeli légicsapásokat. Iszmail Hanije, a szervezet vezetője kijelentette: ha Izrael a konfliktus folytatását akarja, a Hamasz készen áll erre, de arra is, ha a támadó le akarja állítani a hadműveleteit.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és több másik ország ismételten a feszültség csillapítása és a palesztin rakétatámadások haladéktalan beszüntetése mellett szólalt fel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig tegnap rendkívüli ülésen vitatta meg a helyzetet. Egyiptom közben tűzszüneti tárgyalásokat próbál meg előkészíteni.