2021. június 18., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A háromezer dinár megháromszorozta az oltási kedvet

Az egészségügyi válságstáb pénteken rábólinthat a tömeges rendezvények megtartására

Miután január elején Szerbiában megkezdődött a tömeges immunizáció, a hivatalos bejelentések értelmében valamivel több mint 110 oltóponton lehetett felvenni a védőoltást. Január második felében az oltópontok száma meghaladta a 300-at. A Batut Közegészségügyi Intézet operatív oltási terve szerint szükség esetén országszerte 950 oltóponton lehet oltani. Az első oltási rekordról január 22-én számoltak be. E napon valamivel több mint 40 ezer polgárt oltottak be. Április 8-án megdőlt a rekord, aznap több mint 75 ezer polgárt oltottak be, majd néhány nappal később 80 450 oltást jegyeztek. Ezt követően lankadni kezdett a lakosság oltási hajlandósága.
Aleksandar Vučić államfő, aki ma a dedinjei kaszárnyában kialakított oltópontra látogatott el, elmondta, amióta 3 ezer dinárt ígértek azoknak, akik a hónap végéig a védőoltás legalább első adagját felveszik, nagyjából megháromszorozódott a naponta beoltottak száma. Míg a bejelentés előtti hetekben naponta átlagban 8-9 ezren vették fel a védőoltás első adagját, addig múlt hét óta ez a szám valamennyivel több, mint 23 ezer, tette hozzá, mondván, bár ez egy kisebb város lélekszámának felel meg, továbbra sem elegendő.
Vučić megismételte, hogy az immunizáció mellett szóló érv mindenekelőtt az, hogy ezáltal térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba. „Mivel Szerbiában életvitelszerűen nagyjából 5,5 millió felnőtt polgár lakik, akkor leszünk elégedettek, ha megközelítőleg 2,8 millió polgár megkapja a védőoltásnak mindkét adagját" – fejtette ki Vučić.
Csütörtökön az említett oltóponton 170–200 katonának és családtagjának kellett megkapnia a védőoltást. Vučić abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben ennek a társadalmi rétegnek is növekszik az immunizációs hajlandósága, hozzátéve: „egyébként is, a vezérkari főnök döntésének értelmében a katonaság kötelékében szolgálók számára meglehetősen kötelező a védőoltás felvétele".

MÉRLEGELNEK, MAJD DÖNTENEK
Az egészségügyi válságstáb pénteki ülésén a belgrádi sajtó értesülései szerint napirendre kerülhet a különböző rendezvények megtartásának engedélyezése. A B92 hírportál Branislav Tiodorović epidemiológus nyilatkozatára emlékeztetett, miszerint május vége előtt biztosan nem lehet tömeges ünnepségeket szervezni. Az első cél, hogy a napi esetszám ezer alá csökkenjen, majd a következő cél a napi száznál kevesebb esetszám, mondta a válságstáb tagja, hozzátéve, hogy ha elegen felveszik a védőoltást, nyáron már valószínűleg megszervezhetők lesznek a hagyományos összejövetelek. „Első körben feltehetőleg legfeljebb 50 személy részvételével engedélyezhetik az összejöveteleket, később növekedhet ez a szám" – közölte Tiodorović.
Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere kitart amellett, hogy a válságstábnak indokolt rábólintania a konferenciákhoz, lakodalmakhoz és koncertekhez hasonló tömeges rendezvények megtartására.
Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter nem tartja helyénvalónak a találgatásokat. Közölte, az ülésen áttekintik az elmúlt hét járványügyi mutatóit, hiszen ettől függ, hoznak-e bármilyen döntést. Mindenki biztos lehet abban, hogy a válságstáb figyelembe veszi az emberek igényeit, ugyanúgy, mint a gazdasági, valamint az egészségügyi érdekeket, nyomatékosította.

ISMÉT EZER ALATT
A csütörtöki járványjelentés szerint országszerte 901 új fertőzést jegyeztek, 12 089 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 7,5 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 18 Covid-páciens hunyt el, 6629 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban 3311 Covid-pácienst kezelnek, 98-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 239 új fertőzést jegyeztek, ebből 51-et Újvidéken. A tartományban 7859 aktív fertőzést tartanak nyilván.