2024. március 29., péntek

Dr. Gnjatović: A Sinopharm-védőoltással beoltottak többségénél kialakul a védettség

A 65 évnél fiatalabb Sinopharm-védőoltással beoltott polgárok 90 százalékánál kialakultak az antitestek – jelentette ki dr. Marija Gnjatović, a Nukleáris Energiát Felhasználó Intézet szakembere, aki a Szerbiában osztott védőoltások hatékonyságát vizsgálja, írja a 021.rs hírportál.

Szavai szerint ugyanakkor a 65 évnél idősebbek 60 százalékánál alakultak ki antitestek.

Vannak olyan emberek, akiknél két dózist követően sem alakultak ki antitestek, de észrevettük az esetükben, hogy egyfajta védettséget élveznek, mivel még ha megfertőződnek is a vírussal, akkor is gyorsan kialakulnak náluk az antitestek. Ez azt jelenti, hogy létrejött a sejtszintű válasz – magyarázta dr. Gnjatović.

A gyermekek oltakozását illetően a az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ügynökség (FDA) engedélyt adott a Pfizer-védőoltás használatára a 12 és 15 év közötti gyerekek körében.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai igazgatója a gyerekek oltásával kapcsolatosan elmondta, hogy az álláspontjuk valamennyivel konzervatívabb.

A WHO álláspontja konzervatívabb, nem azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeknek ne lenne szabad oltakozniuk, mivel ha a klinikai vizsgálatok biztonságot és hatékonyságot mutattak ki, akkor szükséges őket is beoltani. Konzervatívabbak vagyunk abból a szempontból, hogy mindenekelőtt a betegség súlyos formájának kialakulása és az elhalálozás miatt veszélyeztetett csoportba tartozókat kell beoltani. Ezek az idősebb emberek, azok a személyek, akik valamilyen más kísérő betegséggel is rendelkeznek és természetesen az egészségügyi dolgozók is – mondta Ivanuša.