2024. április 19., péntek

Fremond: A topolyai diákotthon minden középiskolás előtt nyitva áll

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági képviselőház ülésén ma délelőtt az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériumhoz intézett fontos kérdéseket, méghozzá a topolyai diákotthonnal kapcsolatban.

Az épület építési munkálatairól és tervezett működési rendjéről napilapunk folyamatosan beszámolt, ahogyan arról is, hogy az elvárások szerint szeptembertől már beköltözhetnek a diákok is az épületbe. Fremond kiemelte, hogy a munkálatok végső fázisát vegyes érzésekkel követték: egyrészt megkönnyebbüléssel, másrészt jókora aggodalommal.

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

A megkönnyebbülés a szülőknek, a tanároknak és a diákoknak szólt, akik naponta közlekedtek, és ezzel a járványidőszakban egészségüket kockáztatták egy olyan községben, Topolyán, ahol három középiskolában több, mint 1200 diák folytatja tanulmányait.

Mint azt a VMSZ képviselője kijelentette, a diákok közül kb. 600 utazó személy, legtöbbjük pedig a helyi Mezőgazdasági Iskola tanulója. A diákotthon azonban nemcsak számukra, hanem minden középiskolásnak elérhető: az 51 kétágyas szobával ellátott objektum 102 diáknak adhat otthont modern felszereléssel. A munkálatok nemrég fejeződtek be, és csak néhány hónap van hátra az új tanév kezdetéig, azonban számos jogi kötelezettség teljesítése még hátravan. 

Fremond beszédében elmondta, hogy pályázatot kell kiírni a munkavállalók és a diákok felvételére is, valamint meg kell szerezni az új foglalkoztatáshoz szükséges hozzájárulást is. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője szerint a legfontosabb kérdés az Oktatási Minisztérium felé, hogy miképpen tervezik az intézmény finanszírozását, az új munkahelyek fizetését, valamint magának a diákotthonnak a működési költségeinek a finanszírozását.