2024. március 29., péntek

Együtt a harcban, együtt a fejlődésben

Tíz lélegeztetőgépet adományozott a Vajdasági Klinikai Központnak egy magyarországi vállalat

Örülök, hogy velünk van! – köszöntötte magyarul Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ megbízott igazgatója Bócsi Leventét, a Limitless Medical magyarországi vállalat képviselőjét, aki tegnap tíz lélegeztetőgéppel érkezett Újvidékre. A 400 ezer euró értékű adomány kézbesítését a Vajdasági Gazdasági Kamara közbenjárásával bonyolították le, Magyarország tiszteletbeli konzuljainak közvetítésével. 

Tegnap reggel 14-en szorultak lélegeztetőgépre a Vajdasági Klinikai Központban lábadozó 55 koronavírusos beteg közül. Az ápoltak száma csökkent, ám a kórképük súlyosabb az eddigieknél, és a fertőzöttek életkora is fiatalabb: leginkább a 40–60 évesek szorulnak kórházi kezelésre – ismertette a helyzetet a lélegeztetőgépek átadásán dr. Edita Stokić igazgató.

Edita Stokić: Az új gépek Újvidékre kerültek, de ha kell, bármely vajdasági egészségügyi intézménynek a rendelkezésére bocsátjuk (Fotó: Dávid Csilla)

Edita Stokić: Az új gépek Újvidékre kerültek, de ha kell, bármely vajdasági egészségügyi intézménynek a rendelkezésére bocsátjuk (Fotó: Dávid Csilla)

– A Vajdasági Klinikai Központ jelenleg több mint 350 lélegeztetőgéppel rendelkezik, de ezek egy részét folyamatosan utaztatjuk. Az itt nyilvántartott gépeket ugyanis kölcsönözzük azoknak a tartomány területén működő egészségügyi intézményeknek, amelyekben szükség mutatkozik a használatukra. Ezért jelentős minden egyes lélegeztetőgép, ami a klinikai központba érkezik. A most kapott gépeket egyelőre Újvidéken helyezzük üzembe, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor abba a vajdasági egészségügyi intézménybe csoportosítjuk át a rendelkezésünkre álló eszközöket, ahol a leginkább szükség van rájuk.

A Limitless Medical Kft. családi vállalkozás összesen 50 lélegeztetőgépet adományozott Magyarország, Szerbia, Románia és Ukrajna egészségügyi intézményeinek – mondta el az eseményen Bócsi Levente, a cég kereskedelmi igazgatója.

– Jómagam Erdélyből származok, így egyértelmű volt, hogy ha lehetőségünk van, akkor azoknak az országoknak segítünk, ahol magyarok is élnek. A határon túli honfitársaink mellett természetesen minden rászorulón szeretnénk segíteni az adományunkkal. Az orvosi gépezetek beszerzése és forgalmazása a cégünk tevékenységének fontos részterülete, de védőfelszerelés gyártásával is foglalkozunk. A saját gyártmányú termékeket a Limitless Medical márkanév alatt forgalmazzuk, és a jövőben szeretnénk megjelenni a szerbiai piacon is. A forgalmazásukhoz keresünk szerbiai partnereket.

Bócsi Levente hangsúlyozta, hogy ajánlataik pozitív fogadtatásra találtak a Vajdasági Gazdasági Kamarában, amely a nagy értékű adomány érkeztetését is lehetővé tette. Az országok közötti jó gazdasági együttműködés alapja a politikailag is megalapozott jószomszédi viszony – emelte ki az eseményen Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke. 

– Kiváló együttműködést ápolunk a magyarországi gazdasági és kereskedelmi kamarákkal, és ennek eredményeképpen érkeztek a lélegeztetőgépek is a Vajdasági Klinikai Központba. A Limitless Medical vállalat egyike azoknak a magyarországi cégeknek, amelyek lehetőséget látnak a vajdasági piacban. 2020-ban 2 milliárd értékű áruforgalom valósult meg Szerbia és Magyarország között, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből Vajdaság 800 millió eurós forgalmat valósított meg, ami viszont 15 százalékos növekedés a 2019-ben jegyzett adatokhoz képest. Az idei év első három hónapjában már további ötszázalékos növekedést tapasztalhattunk – mutatott rá a két ország közötti együttműködés jelentőségére Vučurević.

A kamara elnöke kiemelte, hogy az elmúlt öt évben tapasztalt folyamatos növekedés tovább erősíti a magyar cégek befektetési szándékát, így az idén is jelentős magyar beruházások valósulnak meg területeinken. Már az év elején sok magyar cég jelezte, hogy az uniós pályázatok lezárása után Szerbiába fektetne be – mondta az eseményen Zavarkó Árpád, Magyarország újvidéki tiszteletbeli konzulja, aki Nemanja Milutinović belgrádi kollégájával együtt tiszteletét tette a magyarországi adomány átadásán is.