2024. március 28., csütörtök

„Nehéz, de eredményes időszak volt”

Sikeresek az apatini alapfokú zeneiskolások

Az apatini Stevan Hrstić Alapfokú Zeneiskola tanulói és tanárai a vírushelyzethez képest is jelentős eredményeket mutattak fel a különböző hazai és nemzetközi (online) versenyeken. Mgr. Dienes Lászlótól, a nagy múltú intézmény tavaly megválasztott igazgatójától megtudtuk, a pandémia nem kedvezett a zenetanulásnak és a tanításnak, az intézményben töretlenül zajlik a munka. A bácskertesi (Kupuszina) darabok zenei rendezőjeként is ismert, elismert zenész, igazgató lapunknak a versenyeredményekről, az intézményes és a személyes kihívásokról nyilatkozott.

– Tavaly áprilisban váltam az intézmény vezetőjévé. Valójában zenész vagyok és nem tanárként, hanem zenészként tanítottam a harmincéves pályafutásom alatt. Folyamatosan kihívásokkal szembesülünk, online muzsikálni és tanítani nagyon nehéz. A vírushelyzet miatt érzékelhetően csökkent a hangulat a zenetanulás iránt. Bízunk benne, hogy szeptembertől talán a régi kerékvágásban folytathatjuk az oktatómunkát.

A körülmények ellenére jelentős versenyeredményeket jegyeznek az intézmény tanulói, oktatói…

– A bizonytalan helyzet gyermeket, szülőt, tanárt, sőt igazgatót is megviselt. Ennek ellenére, talán a jó összmunkának is köszönhető, hogy figyelemre méltó eredményt sikerült elérni. Az iskolaév első sikere a belgrádi köztársasági verseny volt, amelyre Koleszár Nándor klarinéttanár vitte el diákjait. Az első osztályos Nikola Bogović első, a másodikos Guzsvány Csongor pedig második helyezett lett. Decemberben Milan Lemaić zongoratanár Aleksinacra, a Sanja Pavlović-emlékversenyre nevezte be tanítványait. Az elsős diákok közül Sofija Stanojević és Lidija Borković második helyezést ért el. A Nikola Birač tamburatanár a Tamburafesztiválon négy szondi (Sonta) gyerekek képviseltette az iskolát, ők a kihelyezett tamburatagozatunk diákjai. A harmadikos Una Popović és a negyedikes Teodora Jakšić harmadik helyezést ért el, míg a negyedikes Diana Gladić és az ötödikes Milan Krtinić köszönőlevelet kapott.

A zeneiskolások versenye mindig országos szintű, az egész ország területéről neveznek be zeneiskolások. Vannak nemzetközi sikereink is. Antalovics Éva zongoratanárnő tanítványai remek eredményekkel szerepeltek a rangos bajai I. Nemzetközi „Zongoramesék’’ Zongoraversenyen. Rakić Sofija még nem iskoláskorú, de a tanárnő már foglalkozik vele és ezen a megmérettetésen második helyezést ért el. A másodikos Lenka Mudrinić első, míg az elsős Dunja Miletin harmadik helyezett lett, illetve az elsős Zsivu Teodor oklevelet kapott. Folyamatosan érkeznek hozzánk az online versenyfelhívások. A fent említettek többségét virtuális térben szervezték meg. A diákjaink, akik a versenyre készülnek általában bejönnek gyakorolni, velük személyes foglalkozunk.

Milyen kihívások, feladatok várnak Önökre a következő időszakban?
– Május 25-én lesz az iskolanap, ennek a dátumnak a környékén szeretnénk megtartani az ünnepséget, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Előttünk áll a Szerbiai Zeneiskolák és Balettiskolák Fesztiválja, amelyet az idén Vajdaságban, Versecen tartanak meg. Az eddigi információk alapján hagyományosan, nem virtuális térben. Csoportos versenyről van szó, egy csapatban négy különböző hangszeren játszó diákkal nevezhet be az intézmény, illetve mellette lehet még kamarazene, 2–12 fős együttesig. Van egy kvartettünk, három klarinét és egy szaxofon. A csoportos versenyre hat diákot jelöltünk ki, közülük a négy legjobb megy a fesztiválra. Továbbá lesz egy „tartalékos” résztvevő is, ha valami közbejönne, akkor pótolni tudjuk a kvartett hiányzó tagját. Várhatóan ezt a fesztivált június 3-ára szervezik.

Mindemellett nyílt napokat tartunk az általános iskolásoknak, ilyenkor minden hangszert meg lehet tekinteni, ki lehet próbálni. Nyáron ez szabad téren valósul meg. Ezenkívül zajlanak a felvételik, az éves vizsgák, arra készítjük fel a diákokat. Intézményünkből egy diák megy tovább zenei középiskolába, Prislinger Jovana a zombori zeneiskola trombita szakra iratkozik. Iskolánk több szükséges és hasznos eszközzel is gazdagodott az év folyamán, és elmondhatom, a huszonegy fős kollektíva köreiben nagyon jó az együttműködés, kiváló hangulatban és hatékonysággal folyik a munka.