2024. április 24., szerda
SARJADÓ

Háztáji egzotikusan tálalva

Baromfitenyésztés kreatív módon

Az utóbbi időben egyre-másra arról szólnak a hírek, hogy a fiatalok mind nagyobb számban döntenek az elvándorlás mellett. Akad azonban olyan is, aki szembemegy ezzel a trenddel, aki itthon szeretne boldogulni, és igyekszik kihasználni az itt található lehetőségeket. Sorozatunkban olyan fiatalokat mutatunk be, akik a mezőgazdaságban találták meg az érvényesülés lehetőségét.

A királyhalmi 23 éves Szalma Balázs már gyerekkorában arról álmodozott, hogy egyszer baromfifarmja lesz. A fiatalember ezt az álmát mára megvalósította, sőt gasztronómiai érdeklődésének köszönhetően a háztáji baromfit különleges fűszerezéssel teszi még ízletesebbé és pikánsabbá.

– Gyerekkoromtól nagyon szerettem a baromfikat. A nagyszüleimnek és a dédnagyszüleimnek is volt baromfijuk, tyúkok, kacsák, pulykák, és mindig is szerettem velük foglalkozni. Már kiskoromban arról álmodoztam, hogy egyszer tyúkfarmom lesz, de akkor még nem tudtam, hogyan is fogom ezt megvalósítani. Négy évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni a baromfikkal. Úgy gondoltam, hogy megpróbálok annyit eladni belőlük, hogy meg tudjam keresni a takarmányra valót. Aztán azt tapasztaltam, hogy az embereknek tetszik az igazi háztáji baromfi, hisz unják már a boltit, és sokan szeretnék felidézni azokat az erősebb ízeket, amik régebben mindennaposak voltak, de ma már ritkaságszámba mennek. Ahogy múlt az idő, folyamatosan növekedett az állományom, majd úgy döntöttem, hogy megpróbálok úgy baromfit tartani, hogy azok ne csak magukat tartsák ki, hanem a hobbimon keresztül pénzkereseti lehetőséghez is jussak – idézte fel pályakezdését Szalma Balázs.

Mint megtudtuk, a baromfik szaporítását is maga végezte, az idei évben azonban már háztáji napos csibéket is vásárolt a kapacitások bővítése érdekében, hiszen ma már négy szabadkai piacon, sőt a világhálón is megtalálhatóak a termékei.

– Elejében élve adtam el a tyúkokat, kakasokat. Rendszeresen jártam a galambpiacra. Csak később kezdtem el konyhakészen árusítani őket. Több mint két éven keresztül kicsiben csináltam az árusítást, a vevők házhoz jöttek, vagy ha valaki megrendelte a felpucolt baromfit, elvittem neki. Júliusban lesz egy éve annak, hogy elkezdtem piacozni. Tavaly a rendkívüli állapot ideje alatt, amikor bezártak a piacok, a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint az egyéb vállalkozók a világhálón keresztül igyekeztek értékesíteni a portékájukat. Én is csatlakoztam egy Facebook-csoporthoz, és nagyon népszerűek lettek a termékeim, olyan emberek is látták a hirdetéseimet, akik korábban soha. Elég nagy vásárlói körre tettem szert, akik viszont a későbbiekben megkívánták azt, hogy jelen legyek a piacokon is, hogy ki tudjanak menni megnézni, és a lakóhelyükhöz legközelebb eső piacon meg tudják vásárolni a termékeimet. Ma már Szabadkán négy piacon vagyok jelen a termékeimmel – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

Szalma Balázs nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy valóban hagyományos módon tartott baromfit kínál a vásárlóknak, hanem azzal is, hogy a húst különböző módokon előkészítve, különleges ízkombinációkat hoz létre.

– Világéletemben szerettem főzni. Mindig bolygatta a fantáziámat, hogy olyan dolgokat készítsek, amik másoknál nem találhatók meg. Először csirketekercset készítettem, később töltött combot, töltött mellett, azután panírozott, pácolt húsokat, és folyamatosan jöttek az újabbnál újabb ötletek. Persze mindent előtte kipróbáltam, és mondhatom, hogy az esetek 98 százalékában sikerült finom ízkombinációt találnom. Van bazsalikomos, kurkumás, mozzarellás paradicsomos töltött húsunk, készítek étcsokoládés sajtos csirkemellet, sőt mákosat és kókuszosat is. Némelyek az igazi ínyenceknek valók, de remélem, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő kombinációt. A legnépszerűbb a sajtos-sonkás, az aszaltszilvás, az aszaltbarackos, valamint a kulenos-sajtos töltött hús. Úgy érzem, ezzel tudok pluszt nyújtani, és ezzel tudom magamhoz csalogatni a vásárlókat – fogalmazott Szalma Balázs, aki azt is elmondta, hogy az utóbbi fél évben körülbelül kéthetente sikerült új ízkombinációkat kreálnia, így joggal számíthatunk arra, hogy a már így is színes palettát az elkövetkező időszakban tovább gazdagítja.