2024. április 19., péntek

Habzik a Palicsi-tó

Szabadka Város Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának Környezetvédelmi Szolgálata közleményben értesíti a polgárokat, hogy a Palicsi-tó felületén megjelenő hab szokványos biológiai folyamatok következménye, mely akkor keletkezik, amikor a víz erősen hullámzik, hasonlóan a tenger hullámai keltette habokhoz.

A Palicsi-tó hipertrófiás jellegű, ami azt jelenti, hogy nagy mértékben szaporodnak el benne a zöld és a kék algák, és ez okozza a víz jellegzetes zöld színét. A kék algák mennyisége éppen a tó turisztikai részén a legnagyobb, ahol a part túlnyomó része betonlapokkal van megerősítve, és ahol legkevesebb a természetes vegetáció (azaz a nád és vízi növények jelenléte).

Amikor a túlszaporodott algák természetes életciklusuk végén elpusztulnak és felbomlanak, fehérjék és más szerves anyagok kerülnek a vízbe. A fehérjék és más szerves anyagok lecsökkentik a víz felületi feszültségét, természetes mosószerként hatnak, a víz pedig az erős hullámzás következtében felhabzik, helyenként vastag habréteget alkot, melynek felületén a kék algák sejtjei láthatóak.

A víz minőségének javítását célzó önkormányzati intézkedések – elsősorban a tó körüli védősávok létesítése – lehetőséget adnak a vegetáció megújulására a part menti területeken, csökkentve ezzel a tápanyagok bejutását a környező termőföldekről, és így a jövőben várhatóan egyre ritkábban fordulnak majd elő hasonló jelenségek, áll a közleményben.

Habzik a Palicsi-tó

Habzik a Palicsi-tó