2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Ki lesz az idén a hazai sztár?

Ma rajtolt el a Siófok és Kaposvár közötti 173 kilométeres, többnyire sík etappal a 42. Magyar Körverseny. A Tour de Hongrie sorrendben negyedszerre kapta meg a nemzetközi szövetségtől (UCI) az első kategóriás besorolást, vagyis csak a WorldTour- és a ProTour-viadalok képeznek ennél magasabb szintet, a szervezők – élükön Eisenkrammer Károllyal – célja pedig nem más, mint hogy a folyamatos magas színvonallal, illetve a széleskörű médiamegjelenéssel kiharcolják a nemzetközi szintlépést a ProTourba. Erre jó esélyek mutatkoznak, hiszen a múlt évi öt helyett az idén már nyolc WT-sor áll rajthoz, többek között olyan nevekkel, mint a 2019-es Tour de France-on sárga trikót viselő Mike Teunissen vagy a Tour- és Vuelta-szakaszgyőztes Heinrich Haussler, a nemzetközi médiába pedig az Eurosport révén kerül be a viadal egy órás esti összefoglalókkal.

A magyar versenyzők közül a 2019-es második, illetve a múlt évi győztes, Dina Márton és Valter Attila sem lesz ott, de cseppet sem fájó hiány ez, mert mindketten a párhuzamosan zajló Giro d’Italián tekernek. Indul viszont a Valter melletti másik WT-profink, Peák Barnabás, nemzetközi csapataik keretébe bekerült még Pelikán János, Kusztor Péter, Fetter Erik, Filutás Viktor, Szarka Gergely, és egy hattagú magyar válogatott is a mezőnyben lesz Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs, Hrenkó Norbert felállásban.

A mai szakaszt követően holnap és pénteken is a sprintereké lehet a főszerep. Szombaton egy 200 kilométernél is hosszabb etap a Kékestetőn zárul, vélhetően eldöntve az összetettet, a vasárnapi budapesti körözésen pedig ismét a végsebesség dönt majd.