2021. augusztus 5., csütörtök
ASZTÚRIA HERCEGNŐJE-DÍJ

Marina Abramović a művészeti kategória győztese

Marina Abramović szerb performance-művész a spanyol Nobel-díjként számon tartott Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriájának győztese idén – jelentették be a döntést szerdán Oviedóban.

A zsűri indoklásában korunk egyik legizgalmasabb alkotójaként méltatta a művészt, akinek több mint ötven éve tartó, új utakat feltáró pályafutását ismerték el a kitüntetéssel.

A performance királynőjeként ismert Marina Abramović 24 nemzet 59 jelöltje közül nyerte el az elismerést, amelyet az elmúlt évben két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams kapott megosztva. A korábbi díjazottak közt szerepel Francis Ford Coppola, Woody Allen, Bob Dylan is.

A belgrádi születésű, 74 esztendős alkotó a belgrádi Művészeti Akadémián tanult festészetet, majd elhagyta Jugoszláviát, mert úgy vélte, a kommunista országban nincs jövőjük a művészeteknek. Neve művészi körökben évtizedek óta fogalom, széles körben legismertebb alkotása a 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) rendezett, A művész jelen van című performance. Abramović két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál a múzeum nyitva tartási idejében, a látogatók pedig leülhettek vele szemben.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, idén az első kihirdetett győztes Marina Abramović. Az elismerést hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében.

A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.