2024. április 19., péntek

Álmodjon a KDSZ-szel!

A nézés költészete című előadás bemutatóját holnap 19 órakor láthatja a közönség

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András rendezésében készült A nézés költészete című produkciójának bemutatója pénteken 19 órakor lesz, az első reprízre pedig 23-án kerül sor. Ezúttal egy olyan előadásról van szó, amely kifejezetten a látványra irányul. A szereplők: Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Varga Henrietta és Verebes Andrea. A zeneszerző Mezei Szilárd, a művészeti munkatárs pedig Daniela Mamužić. Az előadás rendezése mellett a koncepció és a díszletterv is Urbán Andráshoz kötődik:

– Számomra nagy öröm, hogy eljutottunk A nézés költészete bemutatójáig, amikor is a végleges formájában tárhatjuk a közönség elé, hiszen az elmúlt két évben több munkabemutatóját, munkaverzióját lehetett látni. Ez egy másmilyen típusú előadás, mint amilyent a közönség megszokhatott. Nem drámai, nem irodalmi alapú, sőt szöveg nélküli. Habár visszaköszön a Tolnai Ottó műve alapján készült A kisinyovi rózsa című előadásunk, mégis teljesen más. Ezúttal a színház, a tárgyak és az emberi jelenlét viszonyát kutattuk. Az élőt és a élettelent vizsgáltuk. A vizualitásra helyeztük a hangsúlyt, habár az előadásban nyilván nagyon fontos Mezei Szilárd zenéje is. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mindez együtt milyen érzést vált ki a nézőből. Érdekesség az is, hogy a színészeink ebben a produkcióban eltakart formában vannak jelen, a színészi létük most nem is jut kifejezésre, se arc, se mimika, se beszéld által. Teljesen visszafogott állapotban láthatjuk őket. Mindvégig arra törekedtünk, hogy az előadás egyik pillanatban se váljon irodalmi szempontból mesélhetővé, ne legyenek szimbolikus mozdulatok, ne alakulhasson ki egy egyértelmű történet. Ez korántsem könnyű, mert szinte két lépés megtétele után elkezdődik egy történet, és nehéz ennek a dekonstrukciója. Erre az előadásra úgy invitáljuk a közönséget, hogy jöjjön és álmodjon velünk a világról – hallottuk Urbán Andrástól a KDSZ sajtótájékoztatóján.

Fülöp Tímea arra tért ki, hogy színészként egy másik szférába csöppentek bele:

– Arctalan emberek vagyunk ebben az előadásban, de úgy érzem, hogy ez még nagyobb kihívás, mint amikor a színpadon használhatjuk a hangunkat és az arcmimikánkat. Most kizárólag a jelenlét az, amire támaszkodhatunk, de ennek sem szabad úgymond alább esnie, mert akkor megzavarhatja a nézőt, a figyelmét. Ez egy izgalmas előadás, a látványvilága fantasztikus, tényleg álomszerű, amely során összefonódik az univerzum, az anyatermészet, az ember, az élet és a halál – mondta Fülöp Tímea.

A nézés költészete című előadás sajtótájékoztatója a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

A nézés költészete című előadás sajtótájékoztatója a KDSZ-ben (Fotó: Lukács Melinda)

A KDSZ társulatához ezúttal Varga Henrietta csatlakozott:

– Az álom mellé azt is hozzátenném, hogy utazás. Amikor utazunk, változnak a terek, mindazzal ami élő és élettelen. Izgalmas volt ezzel az előadással úgy foglalkozni, hogy közben a színpadon egységesek legyünk mind a hatan, a produkció belül és kívül is úgy lüktessen, hogy vizuális élményt eredményezzen, de megadja a terét annak is, hogy a nézése közben mindenki beleálmodjon valamit, képzeletben elutazzon vagy épp visszatérjen önmagához. Nagy öröm a számomra, hogy a csapat része lehetek – fejtette ki Varga Henrietta.    

Az előadás és a KDSZ munkájának támogatói: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Szerbia Tájékoztatási és Kulturális Minisztériuma.