2022. december 5., hétfő

Már 44 országban van jelen az indiai mutáció

Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát - közölte a helyi média szerdán, az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisra hivatkozva.

Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.
Miroslav Petrovec, az IMI igazgatója nem nyilatkozott az ügyben a helyi médiának. Várhatóan a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be róla, amikor az új vírusvariánsok szlovéniai terjedéséről ad tájékoztatást, melyek között a legelterjedtebb a brit változat - írták a lapok.
A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Az ENSZ Egészségügyi Ügynöksége elmondta, hogy a B.1.617 névvel ellátott vírusmutánst, amelyet októberben fedeztek fel Indiában, több mint 4.500 mintában regisztrálták a WHO mind a hat régiójának 44 országából származó, nyílt hozzáférésű adatbázisokban.

Indián kívül még Nagy-Britanniában mutatták ki legnagyobb számban az új mutációt.