2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Igényelhető a digitális Covid-igazolvány

A szerdától igényelhető tanúsítvány több járványügyi adatot is tartalmaz

Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója ma bejelentette, hogy az eUprava rendszerében elérhető – a május elsejére ígért – digitális zöld oltási igazolás, azaz a digitális Covid-igazolvány. A dokumentum nemcsak az oltással kapcsolatos adatokat tartalmazza, hanem a betegségből való felépüléssel és a vírus jelenlétére való teszteléssel kapcsolatosakat is, emellett tartalmazza a polgár személyi számát és egyéb adatait, valamint útlevelének a számát. Jovanović szavai szerint a zöld igazolás elektronikusan hitelesített tanúsítvány, így lehetetlen hamisítani.
Ahhoz, hogy a polgár igényelhesse a digitális igazolványt, regisztrálnia kell az euprava.gov.rs oldalon, majd a felkínált szolgáltatások közül kiválasztania a digitális zöld tanúsítvány (digitalni zeleni sertifikat) opciót. Az igazolás elektronikus levélben érkezik. Az azon található QR-kód leolvasásakor akkor jelenik meg a zöld szín, ha a polgár a védőoltás mindkét adagját felvette, vagy – az AstraZeneca vakcina esetében – egy oltást, magyarázta Jovanović, hozzátéve, hogy a PCR-, vagy a Covid–19 antigén gyorsteszt rubrika akkor lesz zöld színű, ha a tesztelésre az elmúlt 72 órában került sor, és a teszteredmény negatív, a szerológiai teszt eredménye pedig akkor vált zöldre, ha azt 6 hónappal korábban végezték el (ha védőoltással immunizált személyről van szó), illetve 2 hónappal korábban (ha nem beoltott személyről van szó), és a teszt pozitív az IgG ellenyag jelenlétére.

Vakcina van elegendő, és a felvétel tanúsága szerint az oltási hajlandóságból sincs hiány. A felvétel tegnap az újvidéki Vásárcsarnok előtt készült (Ótos András felvétele)

Vakcina van elegendő, és a felvétel tanúsága szerint az oltási hajlandóságból sincs hiány. A felvétel tegnap az újvidéki Vásárcsarnok előtt készült (Ótos András felvétele)

A Covid-kórházak igazgatói és az egészségügyi minisztérium tisztségviselői közötti egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Goran Stevanović, a belgrádi fertőző betegségek klinikájának igazgatója közölte, „a sikeres immunizációnak és a járványügyi korlátozások betartásának köszönhetően bizonyos kórházak felkészülhetnek a Covid-rendszerből való kilépésre". A belgrádi Zvezdara klinikai központban jelenleg egyetlen Covid-pácienst sem kezelnek, ezért elsőként lép ki a rendszerből, és a jövő hét elején feltehetően a Dr. Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ is megteheti ezt – tette hozzá.
Szavai szerint a járvány nem ért véget, a nem megfelelő magatartás és az immunizációs hajlandóság csökkenése a helyzet rosszabbodásának a generátorai lehetnek. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy tegnap további 120 ezer adag érkezett az AstraZeneca védőoltásából – a COVAX-program keretében – „ami jó hír, mivel ez is hozzájárul az oltás folyamatosságához". Vakcina van elegendő, csupán oltási hajlandóságra van szükség – nyomatékosította.

VÁLTOZATLAN TENDENCIÁK
A kedd és a szerda között eltelt napban országszerte 12 405 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1046 volt pozitív (8,43 százalék). A vizsgált egy nap alatt 17 Covid-páciens hunyt el, 6611 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban 3492 Covid-pácienst kezelnek, 104-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 256 új fertőzést jegyeztek, ebből 41-et Újvidéken. A tartományban 8059 aktív fertőzést tartanak nyilván.

Május 14-étől oltásigazolvánnyal Törökországba

Szerbia és Törökország május 14-étől kölcsönösen elismeri egymás zöld szertifikátumait, avagy a Covid-útlevelet, így a turistautazások péntektől kezdve zavartalanul zajlanak majd, nem lesz szükség semmilyen tesztre és karanténre. A kétoldalú megállapodást a két ország külügyminisztere, Nikola Selaković és Mevlüt Çavuşoğlu tegnap telefonon beszélte meg. (Beta)