2024. április 16., kedd

Palmától Argentínáig

A képviselőházban a mezőgazdaságot és a büntetőjogot érintő államközi megállapodásokról vitáztak

A köztársasági képviselőház ülésén már második alkalommal merül fel a parlamenti képviselők biztonságának kérdése. Míg kedden arra mutattak rá, hogy a Szerbiai Szocialista Párt képviselőit sértegették a parlament épülete előtt összegyűlt tiltakozók, most Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt képviselője, a parlament alelnöke kapott fenyegető üzenetet a telefonjára. Maja Popović igazságügyi miniszter a tegnapi parlamenti ülésen kijelentette, az ügyészség valószínűleg reagálni fog a képviselők fenyegetéseire.
Napirenden több államközi megállapodás szerepelt, ennek ellenére számos más kérdést is felvetettek. Többször szóba kerültek a parlamenten kívüli ellenzéki pártok, a Palma-botrány, és arról is beszéltek, hogy a Dominikai közösség (nem keverendő a Dominikai Köztársasággal) egyike annak a 18 államnak, amely visszavonta Koszovó függetlenségének elismerését.
Szerbia a Dominikai Közösséggel már több államközi megállapodást is kötött, a kereskedelem és a turizmus terén is, ezúttal a mezőgazdaságot érintő államközi megállapodás került a parlament elé. Erről Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter számolt be. Az országközi megállapodás a két állam mezőgazdasági együttműködését segíti elő, legyen szó termelésről, organikus termelésről, állategészségügyi vagy növényegészségügyi előírásokról.
A képviselők vitát folytattak a Szerbia és Argentína közti megállapodásról, ami a börtönre ítélt személyek kiszolgáltatására, illetve a büntetés letöltése terén való együttműködésre vonatkozik. A megállapodás kitér a kölcsönös büntetőjogi segítségnyújtásra is. Erről a megállapodásról Maja Popović számolt be, ezenkívül ismertette a Szerbia és Fehéroroszország közötti kiszolgáltatásokról szóló megállapodást is. Mindkét előírás szabályozza, hogy milyen bűncselekmény és mekkora büntetés esetén szolgáltatják ki egymásnak az elítélteket.