2024. április 19., péntek

Fontos megbeszélést hagyott faképnél Igor Jurić

Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány létrehozója elhagyta azt a találkozót, amelyen az Amber Alert közösségi riasztórendszer Szerbiában történő bevezetéséről tárgyaltak volna. Jurić az eset kapcsán elmondta, hogy az alapítvány képviselői azért hagyták el a megbeszélés helyszínét, mert nem volt jelen Aleksandar Vulin belügyminiszter.

Jurić a saját Facebook oldalán közzétette, hogy az alapítvány képviselői türelmetlenül várták a találkozót, amelyen a jobb és a hatékonyabb megoldásokról tárgyaltak volna az eltűnt gyermekek esetében.

Jurić kifejtette, hogy az alapítvány képviselői kizárólag a döntéshozókkal akarnak beszélni ezekről a problémákról.

A Szerbiai RTV a Belügyminisztérium közleményére hivatkozva tájékoztat, hogy a találkozón egyebek mellett tapasztalattal rendelkező szakemberek is részt vettek, akik már évek óta foglalkoznak az eltűnt gyermekek problémájával.

A Belügyminisztérium által kiadott közleményben leírták, hogy meglepte őket Jurić viselkedése, hiszen úgy gondolták, hogy a szakemberek véleménye fontosabb lesz számára, mint a védelmi miniszter jelenléte.

Az Amber alert Amerikában indult útjára, gyermekek eltűnésének megelőzésére, illetve sikeres megmentésükre irányuló közösségi rendszer.

2017-ben, az USA-ban például 195 gyermek eltűnését követően aktivizálták és 193 gyermeket ennek köszönhetően sikerült épen és egészségesen felkutatni. A külföldi tapasztalat bizonyította, ha a rendőrség azonnal a gyermek eltűnését követően megkezdi a nyomozást, és ebben a polgárok is segítik munkájukat állandó információáradataikkal, a gyermek túlélési esélyei 90 százalékot tesznek ki, fejtette ki egy korábbi konferencián Igor Jurić.