2024. április 20., szombat

Két nap alatt kétmillióan kapják meg az első 30 eurót

A pénzügyminiszter szerint Szerbia gazdasági eredménye világraszóló csoda

Tegnap 640 000 nagykorú polgár számlájára fizette be a Pénzügyminisztérium a 60 eurós egyszeri segély első részét, ma pedig 1 400 000 embernek juttatja el a pénzt. A jövő hét végéig mindenki megkapja, aki interneten vagy telefonon jelezte, illetve jelzi, hogy kéri az állam által felkínált összeget. Még három napig lehet jelentkezni a www.idp.trezor.gov.rs portálon vagy a 0800 101 100-as telefonszámon.

– Tegnap reggelig 3 millió 814 ezer szerbiai állampolgárságú személy jelentkezett a 30+30 eurót érő támogatásra. Arra hívom fel a polgárokat, hogy használják ki a lehetőséget és jelentkezzenek be, s ezt szombatig, május 15-éig még megtehetik, és ne aggódjanak azok se, akiknek nincsen számlájuk, mert ha választanak bankot, nyit nekik az állam egyszeri alkalomra szóló folyószámlát. A korábban meghatározott kifizetési ütemterv szerint haladunk, és napra pontosan folyósítjuk a beígért támogatásokat. A nyugdíjasokkal és a szociális segélyre jogosultakkal együtt, akik már megkapták az első részt, több mint 5 millió 800 ezer embernek küldünk segélyt, ami arra utal, hogy a kormány ,,eltalálta”, mit kell lépnie. Nem kérték volna ennyien, ha nem lenne szükségük a pénzre – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS műsorában.

Június 1-je és 15-e között igényelhetik a beoltott polgárok a 3000 dinárt.

– Ugyanúgy jelentkezhetnek majd, mint a 60 eurós segélyre, tehát a Kincstári Igazgatóság portálján vagy telefonon. Június 1-jén közöljük az ezzel kapcsolatos adatokat. Aki csak felvette, illetve május végéig felveszi bármely fajta védőoltásnak legalább az egyik dózisát, joga lesz kérni a 3000 dinárt. A teljes gazdasági nyitás végett nagyon fontos, hogy mielőbb kollektív immunitást szerezzünk – hangsúlyozta Mali. Közölte azt is, hogy a harmadik segélyezési kormánycsomag értéke már 266 milliárd dinárra duzzadt, mert már tartalmazza a beoltottaknak járó 9 milliárdra becsült összeget is. Az állam fizetőképes, az utóbbi négy évben költségvetési többletet jegyeztek, és a tartalékok is lehetővé tették a válsághelyzetre való ilyen reagálást.

– Kedden 220-230 milliárd dinár volt a számlán, a segélyekre szükséges pénz egy részét pedig a nemzetközi tőkepiacon biztosítottuk. Az állam kész magára vállalni a válság terhének legnagyobb részét, küzdünk a minél nagyobb arányú gazdasági növekedésért, ami közvetlen hatással van az életszínvonal emelkedésére. Az idei első negyedévre mínusz 1,3 százalékot vártunk – aminek alapján éves szinten 6 százalék lett volna a bővülés –, viszont plusz 1,2 százalék lett az eredmény, így év végére a 6 százalékot is túlszárnyalhatjuk – mondta a miniszter, aki szerint ez az eredmény valóságos világraszóló csoda. Emlékeztetett: hétfőn folyósították a vállalatoknak a második fél minimálbérnek megfelelő öszeget munkásonként, és külön ágazati támogatásokat is fizetnek a személyszállítóknak, az idegenforgalmi alkalmazottaknak és a vendéglátósoknak. A kormánynak az a célja, hogy „inkább a veszélyeztetettebbeket segítse, de azért a többiekre is odafigyeljen, hátrányos megkülönböztetés nélkül támogasson”.