2024. április 19., péntek

Aki a virágot szereti…

Rossz ember nem lehet – tartja a közmondás. A hétvégén megtartották az idei első, újvidéki virágvásárt.

Ha beköszönt a tavasz, akkor elérkezett a kertészkedés ideje is, akár csak egy kis erkélyt díszítünk, akár egy egész kertet borítunk be virágokkal.

A hétvégén tartották meg a székvárosban az első, tavaszi virágvásárt, érdeklődőből nem volt hiány. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szombaton már voltak olyan standok, ahol egyes dobozokban már alig volt egy-egy fajtából. A virágvásárok azért is népszerűek, mert ilyenkor valamivel olcsóbban is hozzájuthatunk egy-egy virágkülönlegességhez, vagy ha nagyobb mennyiséget akarunk vásárolni, akkor bőven válogatnunk. Az árusok ezúttal is Szerbia egész területéről érkeztek, hogy eladják a növényeiket, dísztárgyaikat és egyéb kertészeti eszközeiket.

Néhány év kihagyás után Sós Attila Tiszakálmánfalváról jött a vásárra, mint mondta, alig győzte hozni az új árút, nagyon sok vevője volt. Az újvidéki Nejlon piacon is szokott árulni, de ez a vásár, praktikusabbnak bizonyult. Rengeteg fajta virágot hozott, többek között begóniát, bársonyvirágot, csalánvirágot, szulfiniát, muskátlit, különböző dísz- és folyónövéneket, valamint palántákat is. Mint mondta, voltak olyanok, akik a tiszakálmánfalvi kertészetük elérhetőségét is elkérték, mert szeretnének a virágok között válogatni, vagy nagyobb mennyiségben vásárolni a fóliasátrakból. Az áprilisi időjárás miatt, az emberek eddig nem igazán keresték a virágokat, most viszont a szép idő beköszöntével mindenki igyekszik csinosítani a kertjét, teraszát.

Dušica Brkić Petrőcről érkezett a vásárra, különböző rózsafajtákat, margarétákat hozott, de a kínálatában volt még kivifa és 100 euróba kerülő óriáskaktusz is. Azt mondja, ez az eddigi talán legsikeresebb vásári részvétele. A legkülönfélébb dolgokat keresték a vevők, de az egyik népszerűbb termék az idén is az eperpalánta volt, amit például a balkonokon is lehet nevelni.A virágvásáron viszont nem csak kinti növényeket lehetett vásárolni. Zora Despić a belgrádi kertészetükből hozott virágokat. Mint mondta, nagyon sokszor részt vett már a virágvásáron, volt, amikor jobban megy az üzlet, volt, amikor kevésbé jól, de eddig mindig megérte nekik kijönni ide. A vásárra nagyon sok ember ellátogat, olyanok is, akik többet vásárolnak. A belgrádi kiállító a legtöbbet orchideából adott el, a vásáron kedvezményesen, 1000 dináros áron árulta.

Sós Attila Tiszakálmánfalváról jött a vásárra, alig győzte kiszolgálni a vevőket

Sós Attila Tiszakálmánfalváról jött a vásárra, alig győzte kiszolgálni a vevőket

Azok, akik lemaradtak az első, idei vásárról, ne búslakodjanak: a hét végén bepótolhatják a mulasztást, holnapután és szombaton ugyanis ismét megtartják a vásárt. Az időjárás függvényében az idény végéig hetente vagy kéthetente tartanak hasonló piacokat.