2024. április 24., szerda

A kreativitás aranybányája

Projekt hét az Ivan Sarić Műszaki Iskolában

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában a 2007/2008-as tanév óta rendezik meg a Projekt hét elnevezésű rendezvényt, amelyen a helybeli általános iskolás és középiskolás diákok mutathatják be projektjeiket. A középiskola tornaterme tegnap újra megtelt azokkal a tanulókkal, akik az elmúlt időszakban végzett munkájuk, kutatásaik, kísérleteik eredményeit mutatták be. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján jelen volt Gabrijela Grujić, az oktatásügyi minisztérium duális oktatással megbízott segédminisztere is, aki felszólalásában többek között a projekt alapú oktatás előnyeiről is szót ejtett.

– Az oktatás célja a tudás átadása, de ma annak lehetünk tanúi, hogy arra is inspirálja a fiatalokat, hogy használják a kreativitásukat, és a gyakorlatban is alkalmazzák a tudásukat. A projektek erősítik az olyan erényeket, mint a csapatban való gondolkodás, az analitikus szemlélet, a kritikai hozzáállás, amelyek az alapjait jelentik egy sikeres karriernek. Emellett párbeszédre készteti a diákokat; biztos vagyok benne, hogy soha olyan erős kommunikáció nem folyt a diákok között, illetve a tanulók és a mentoraik, tanáraik között, mint egy-egy közös projekt alkalmával. Szerbia oktatásügye abba az irányba halad, hogy a tanulók a projekt alapú oktatáson keresztül szerezzék meg azt a tudást, és azokat a gyakorlati készségeket, amelyek biztosítják a sikeres életutat – fogalmazott Gabrijela Grujić.

Az ünnepélyes megnyitó keretein belül beszédet mondott Željko Rajčić, az Ivan Sarić középiskola igazgatója is.

– A projektek értékelésének alapját az ötlet eredetisége és összetettsége, a megvalósítás minősége és a bemutatás szakszerűsége és meggyőző ereje jelenti. A projektek az idén öt kategóriában méretnek meg, és egy tizenkét tagú bizottság értékeli a pályaműveket. A Projekt hét egy egyedülálló rendezvény, ami azt bizonyítja, hogy Szabadka ténylegesen Európa kapuja, ahol a diákok a saját kreativitásukkal reményt adnak a fényes jövőre – mondta az igazgató.

A rendezvényen ezúttal hét általános és hat középiskola 206 diákja vett részt, akiknek a munkáját 55 mentor segítette. A programban 59 projektet mutattak be.

Kovács Afrodita, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola turisztikai szakos tanulója társaival a 14 és 21 éves kor közötti fiatalok telefonhasználati szokásait vizsgálta.

– A prezentációnk a Telefonom és én címet viseli. A kutatásunk alapját egy kérdőív jelentette, amit az interneten keresztül juttattunk el 380 fiatalnak, és körülbelül egy hét alatt kaptuk meg a válaszokat. A felmérésben sokan vettek részt, és több szempontot vizsgáltunk, és több érdekes eredményünk is született – fogalmazott a tanuló.

Kovács Afrodita

Kovács Afrodita

Lak Zoltán, a Politechnikai Iskola tanulója csapatával egy 3D-s könyvet készített.

– A projektünk lényegében egy könyv, amely egyben egy promóciós anyag a szakunkkal kapcsolatban, aminek az a különlegessége, hogy 3D-s, vagyis, ha kinyitjuk, felugró elemekkel is találkozhatunk, ami szerintem érdekesebbé teszi a könyvet, és jobban leköti az emberek figyelmét. A projektben hatan vettünk részt. A kigondolás tartott sokáig, majd azután az első próbák, prototípusok, hogy mennyire működőképes, és hogyan tudjuk megvalósítani. Összesen körülbelül egy hónapot vett igénybe a munka – nyilatkozta Lak Zoltán.

Lak Zoltán és csapata

Lak Zoltán és csapata