2024. március 28., csütörtök

Papagájok Szentmihály központjában

Húsz madarat lehet megfigyelni a templom melletti parkban felállított madárházban

Néhány lelkes szentmihályi kisállattartó egy érdekes elgondolást valósított meg. Kis támogatással, sok önkéntes munkával egy madárházat készítettek a falu központjában. Egyelőre tíz pár hullámos papagáj van a 2×4 méteres, a templom melletti parkban felépített volierben (röpde/madárház). De további terveik is vannak.

Ennek az ajándéknak természetesen a gyerekek örültek legjobban. Hamar híre ment, mindig van kíváncsiskodó a madárház előtt.

– A lényeg az, hogy a gyerekek figyelmét eltereljük a mobiltelefonoktól, a számítógépektől, hogy újra kint legyenek a szabadba, a parkba. Ez a volier ugyanis egy szép parkban található. A gyerekek kint játszanak, ne pedig bent a telefonnal. Azon kívül, hogy szórakozási lehetőség, az aprójószág tenyésztése nagy felelősség is. Ha valakinek van kisállata otthon azt naponta etetni, itatni, takarítani kell. Szóval a játékkal egyben felelősségérzetet is tanulhatnak – mondta Flaman István, a helybeli kisállattartó egyesület egyik alapítója.

Már elfoglalták fészkeiket (Kecskés István felvétele)

Már elfoglalták fészkeiket (Kecskés István felvétele)

A röpde megépítésének az ötlete az egyesület egyik tagjától származik, aki Angliában látott egy parkban kihelyezett madárházat.

– Ha lehet Londonban, lehet Szentmihályon is. Elmondhatom, hogy elég költséges volt. Nem gondoltuk, hogy ennyibe fog kerülni, de hála Istennek elkészült. Pillanatnyilag húsz hullámos papagájunk van a volierben. Egy hónapja költöztek az új helyükre és már adaptálódtak. Még öt pár számára van hely. A gyerekek már felfedezték, délutánonként eljönnek ide – hallottuk Horváth Zoltántól, a szentmihályi Strasszer kisállattartó egyesület elnökétől.

A tervek szerint kínai és japán fürjek is lesznek a madárházban. De, van egy merészebb tervük is. Idővel megpróbálják majd egy részüket szabadon engedni.

– Ez park, van örökzöld növényzet, és külön etetőkre is van lehetőség. Ugyanis a papagájoknak télen kimondottan az a legfontosabb, hogy tudjanak táplálékot találni. Hogyha fel elhelyezünk még egy etetőt, gond nélkül is túlélik a szabadban. Sőt, hogyha fákra lesznek erősítik fel a dobozok, fészkek, akkor költhetnek is a szabadban – vélekedett Flaman István.

Szentmihályon nagy hagyománya van a kisállatok tartásának. Utánpótlásból sincsen hiány.

A szeptember végi szentmihályi búcsúra pedig remélhetőleg elkészül a másik, kisebb madárház és sikerül majd felújítani a közeli játszóteret is.