2024. április 25., csütörtök

Katasztrófavédelmi csoport alakul

Gazdag programmal készült a Vöröskereszt napja alkalmából a kishegyesi községi szervezet

A Vöröskereszt ünnepe alkalmából a kishegyesi községi szervezet számos érdekes programot szervezett erre a hétre. Fontányi Andor titkár arról számolt be lapunknak, hogy már idáig is számos történés volt a Vöröskereszt-hét jegyében.

– Május 8-án, a Vöröskereszt világnapja alkalmából a kishegyesi szervezet kerékpártúrát és egy gyalogtúrát szervezett a Topolyai-tóhoz. A tó környékét az Arcus Környezetvédelmi Egyesület aktivistái mutatták be. Ezen a programon 13 aktivistánk vett részt, és részletesen megismertük a tó természeti adottságait, valamint a táj jellegzetességeit. Május 10-én, hétfőn tartottuk a Mit tudsz az egészségről elnevezésű községi versenyt. A megmérettetésen a kishegyesi és bácsfeketehegyi általános iskolák diákjai képviseltették magukat. Kedden a Vér életet jelent rajz- és irodalmi pályázat pályaműveiből készült kiállítást mutattuk be – számolt be a titkár, majd elmondta, hogy ma egy kétnapos betegápolói tanfolyam veszi kezdetét. A képzésen a szervezet önkéntesei vesznek részt, de a lehetőség nyitva állt más érdeklődők számára is. Ugyancsak ma a fiataloknak kerekasztal-beszélgetést is tartanak.

– A kerekasztal-beszélgetés célja két bizottság megalakítása. Az egyik majd a fiatalok nevelésével és képzésével foglalkozik, a másik pedig katasztrófavédelmi egység kialakítását célozza meg. A katasztrófavédelmi bizottság a Vöröskereszt munkáját fogja segíteni rendkívüli helyzetekben. Mint a szervezet községi titkára, tagja vagyok a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskarnak. Ezen belül a Vöröskereszt számos feladatot szokott kapni rendkívüli helyzetekben, ezért fontos, hogy megfelelő önkéntes csapat álljon a rendelkezésünkre, akik ismerik a legmegfelelőbb hozzáállást mind a helyzethez, mind az emberekhez. Épp ezért olyan fiatalokra számítunk, akik szeretnék képezni magukat ilyen téren, és akikre a Vöröskereszt számíthat a jövőben – fogalmazott Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy ez a csapat egyelőre csak felkészül a rendkívüli helyzetekre, de fontos, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot, bővítsék tudásukat és szükség esetén jól kiképzett emberekkel tudjanak segítséget nyújtani.

A községi Mit tudsz az egészségről verseny résztvevői

A községi Mit tudsz az egészségről verseny résztvevői

A programok a hét második felében is folytatódni fognak. Pénteken elsősegélynyújtó tanfolyamot fognak tartani, amelyen iskolás korú gyerekek szüleire számítanak, mondta el a titkár, majd azzal folytatta, hogy a képzésen mindenkit szívesen látnak. Emellett folytatják az új támogató tagok toborzását. A héten jelen lesznek a község mindhárom településén a piacokon. Itt a lakosoknak lehetőségük nyílik arra, hogy tagsági díjjal támogassák a szervezet munkáját. A felnőttek számára 100 dinár a jelképes tagsági díj, a kiskorú személyek számára pedig 50 dinár, számolt be Fontányi.