2024. április 18., csütörtök

Sok a csónak, kicsi a kikötő

Adán megszaporodtak azok a csónaktulajdonosok, akik a vízi járművűket a Tisza-parti kikötőben szeretnék horgonyozni

Az adai csónakkikötőt működtető, valamint a csónaktulajdonosokat és a természetbarátokat tömörítő Sidro Tisza-kedvelők Egyesülete nehéz helyzetben van, mert a folyami kikötőben jelenleg legfeljebb 120 vízi járművet lehet kikötni, az igény viszont jóval nagyobb lenne. Varga Elfride, a Sidro elnöke elmondta, hogy az egyedüli megoldás a csónakkikötő kibővítése lenne, amit támogat Ada község önkormányzat is, de ehhez biztosítani kell az anyagi forrásokat is a községi költségvetésben. Egyelőre azok élveznek előnyt a helyek bérlésénél, akik már az elmúlt években is ott tartották a csónakjukat.

– A Sidro elnöksége olyan döntést hozott a befizetéseket illetően, hogy az egyesület tagsága által megszervezett nyári és téli őrzést, valamint az 1000 dináros éves tagsági díjat, ami alapfeltétele a hely bérlésének. Egyes csónaktulajdonosok már hosszú évek óta a kikötőben tartják a csónakjukat. Ők előnyt élveznek, ha továbbra is igényt tartanak a helyre, amennyiben befizetik az őrzés díját és a tagsági díjat – magyarázta Varga Elfride. – Nagy az igény, sokan vannak, akik újonnan szeretnének helyet kapni, s emiatt nehéz helyzet alakult ki. Főleg azért, mert szinte teljesen megtelt a csónakkikötő, hiszen legfeljebb 120 csónakot és kishajót lehet kikötni. Azzal, hogy a csónakot már nemcsak a mólónál kötik ki, hanem a partnál is. Ezt a helyzetet szeretnénk rendezni a csónakkikötő bővítésével. Ada község önkormányzata megígérte a csónakkikötő kibővítését, sok mindennek össze kell azonban jönni a községi költségvetésben is, hogy a beruházás megvalósuljon. A tervek szerint az önkormányzat a DTD cégre bízná a kivitelezést. A bővítés azt jelentené, hogy a kikötő déli felében új öblöt alakítanának ki, ami merőleges lenne a Tiszára, de nem lenne közvetlenül összekötve a folyóval. Ebben az öbölben újabb húsz-egynéhány csónak kikötéséhez biztosítanánk helyet. Bár ezeket a csónakokat egyelőre csak a parthoz lehetne kikötni, de a későbbiekben ott is mólót kellene kialakítani a kikötéshez. Reméljük, hogy az idén megvalósul ez a beruházás, a helyi önkormányzat jóvoltából – nyilatkozta a Sidro elnöke.

Rendezett körülmények között horgonyozhatnak a csónakok az adai csónakkikötőben

Rendezett körülmények között horgonyozhatnak a csónakok az adai csónakkikötőben

Az adai csónakkikötőben jórészt 5-6 méteres csónakokat kötnek ki, de vannak 10 méter hosszúságú glisszerek, amik nagyobb teljesítményű motorral vannak felszerelve, valamint kisebb hajók is megtalálhatók. Varga Elfride kiemelte, hogy főleg a kishajók kikötése nehezebb, mivel a méretűk miatt nagyobb helyet foglalnak el. A méretűk miatt nem lehet őket a kikötő belsejében lehorgonyozni, hanem minél közelebb a létesítmény bejáratához, hogy könnyebben kihajózhassanak a folyóra. A Sidro elnöke megjegyezte, hogy valószínűleg a járványhelyzet is hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt az új csónaktulajdonosok száma, és ezzel párhuzamosan a kikötőhelyek iránti igény is.

– A járvány miatt elmaradnak a tervezett nyaralások és utazások, ezért sokan úgy döntöttek, hogy itthon töltik a szabadságukat. Köztük vannak olyan helybeliek, akik új csónakot vásároltak és szeretnének helyet kapni a kikötőben. Nem titok, hogy a kikötőben nagyon sok nagykikindai és szabadkai illetőségű személy tart csónakot, akik már több éve bérlik a kikötőhelyet. Az adai csónakkikötő közkedvelt szűkebb és tágabb környezetünkben, mert rendezett körülmények között van megoldva a kikötés és az őrzés. Hiszen a létesítmény egy öböl, ahol nem az erős sodrású folyón, hanem védett és jól átlátható helyen kötik ki a csónakokat – magyarázta Varga Elfride.