2024. április 19., péntek

Kétmillió dinár támogatás Verbásznak

A minisztériumi támogatásnak köszönhetően új informatikai tantermet kap a Žarko Zrenjanin Gimnázium

Az idén, február folyamán jelent meg az Igazságügyi Minisztérium pályázata, amelyen a verbászi oktatási intézmény mintegy 2 millió dinár támogatást nyert. A minisztérium egyébként az évente megjelenő pályázatra a pénzt az opportunitás alkalmazásával, azaz a büntetőjogi felelősségre vonás mellőzésével teremti elő. Tatjana Kažić, a gimnázium igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, az összegnek köszönhetően egy korszerű és teljesen felszerelt informatikai terem áll a diákok rendelkezésére, a pénz pedig az intézményen belül az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházásának számít.

Az oktatási folyamatot illetően az igazgatónő elmondta, a tavaly itt is bevezették a távoktatást, de amikor a járványügyi helyzet lehetővé tette, a diákok bejártak az órákra.

− A gimnáziumban az ún. kombinált modelt alkalmazzuk, a korlátozott létszám miatt az egyik héten az A csoport diákjai, a másik héten pedig a B csoport diákjai járnak be az órákra , miközben egy-egy hétig távoktatás van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy május folyamán délelőttönként az első és a harmadik, délután pedig a második és a negyedik osztályos tanulók jönnek be a iskolába. Ezen belül pedig a héten az A csoport jár délelőtt, a B csoport pedig online tanul. A végzős diákok már nagyban készülnek az érettségi vizsgára, és jelenleg az intézményben valamennyien erre fókuszálunk, a többi diák számára pedig most van a tanév végére koncentrál, hiszen hamarosan sor kerül a jegyek lezárására – mondta az igazgató.

A kérdésre, hogy a közelmúltban milyen felújítások történtek az iskolában az igazgató elmondta, a távoktatás bevezetésével egy-egy váltásban felére csökkent a diákok száma, így lehetőség nyílt a különböző belső és külső munkálatokra, felújításokra.

−Tekintettel arra, hogy egy-egy váltásban kevesebb diák tartózkodik a gimnáziumban, az iskola gondnoka és a karbantartó az épületen belül és kívül elvégezték a legfontosabb felújításokat. A tavaszi nagytakarításon, festésen és lomtalanításon kívül felújitották az iskola udvarában található padokat. Utóbbi munkát már néhény éve terveztük, de csak most került rá sor. Tudni kell, hogy az udvar nagy és nyitott, tehát a padokat nem csupán a gimnazisták, hanem mindenki használhatja. Emellett fontos még, hogy az udvarban a jószándékú emberek felajánlásával több fiatal facsemete, köztük örökzöld növény került elültetésre, amelyek az elkövetkező időszakban jobb hangulatot biztosítanak diákjaink számára – hangsúlyoza.

A verbászi Žarko Zrenjanin Gimnáziumban jelenleg 613 diák tanul. Őszre ismét hat első osztály megnyitását tervezik, pontosabban két-két tagozattal megnyílik a nyelvi-, a matematika- és az általános szak.